Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa

Al-Holin leirin suomalaisnaisten- ja lasten kohtalosta käydään Suomessa kovaa vääntöä. Koko oppositio jätti tilanteesta keskiviikkona välikysymyksen.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni sanoo, ettei keskusta hyväksy kaikkien al-Holin leirillä pidettävien suomalaisten tuomista Suomeen.

Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä pidetään terroristijärjestö Isisin alueilla asuneita naisia ja lapsia. Suomalaisnaisia on leirillä noin kymmenen ja heidän lapsiaan kolmisenkymmentä.

Kulmunin mukaan hallituksen iltakoulussa hyväksymä toimintalinjana on se, että ulkoministeriö on nimennyt erityisedustajan virkavastuulla selvittämään, kuinka al-Holin leirin suomalaisia lapsia voidaan auttaa.

– Sellaista toimintalinjaa keskusta ei ole hyväksynyt eikä tue, että kaikki suomalaiset sieltä tuotaisiin tänne, Kulmuni sanoi Lännen Medialle. Keskustan kansanedustaja Mikko Savola vaati tiistaina, että Suomen ei tule noutaa leirin suomalaisia kotimaahan.

Leiriä ylläpitävä kurdihallinto on ilmoittanut, ettei se hyväksy leirillä olevien lasten hakemista ilman näiden vanhempia. Savola sanoi, ettei Suomen tule tällöin hakea leiriltä myöskään lapsia.

Vielä tiistaina Kulmuni ei suostunut kommentoimaan puoluetoverinsa puheita, mutta totesi nyt keskustan kannaksi sen, että kaikkia suomalaisia ei haeta.

Leirillä olevien lasten edun toteutuminen edellyttää hallituksen mukaan sitä, että heidät pyritään hakemaan Suomeen.

Lasten äitien tilanne on epäselvä. Suomen kansalaisina heillä on kansainvälisten sopimusten mukaan oikeus palata milloin tahansa kotimaahansa, mutta kansainväliset sopimukset tai laki eivät velvoita Suomea hakemaan aikuisia leiriltä.

Suojelupoliisi pitää al-Holin leirillä olevia suomalaisnaisia mahdollisena turvallisuusuhkana.

Marin: Haavistolla on ”hallituksen hiljainen hyväksyntä”

Paine ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja al-Holin kiistan ympärillä on kasvanut valtavaksi. Ulkomailla olevien suomalaisten auttaminen kuuluu ulkoministeriön vastuualueelle.

Huhut, tulkinnat ja vuodot tapauksesta ovat päässeet julkisuudessa laukalle, koska hallitus Haavisto etunenässä on kertonut al-Holin tapauksesta julkisuuteen niin vähän tietoa.

Poliittista päätöstä suomalaisten kotiuttamisesta ei ole hallituksen parissa tehty, vaan kotiuttamisen valmistelua on tehty ulkoministeriössä virkatyönä. Tuore pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylelle, että Haaviston toimilla al-Holin tapauksessa on ”hallituksen hiljainen hyväksyntä”.

Asiaa on käsitelty syksyllä hallituksen iltakouluissa, joissa mikään puolue ei Haaviston mukaan ole vastustanut kotiuttamisen edistämistä virkatoimin.

Oppositio jätti al-Holin tapauksesta hallitukselle keskiviikkona välikysymyksen.