Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian parlamenttivaaleissa ratkaistaan tänään brexitin seuraavat askeleet – näin eri vaalitulokset vaikuttavat tulevaisuuteen

Britanniassa järjestetään brexitin kannalta ratkaisevina pidetyt vaalit tänään torstaina. Niiden tuloksesta riippuu, nähdäänkö Britannian EU-ero tammikuun lopussa, vai eteneekö maa kohti uutta brexit-kansanäänestystä.

Seuraavassa on esitelty kolme mahdollista vaalitulosta sekä se, mitä niiden jälkeen tapahtuu.

1. Konservatiivit saavat enemmistön, brexit toteutuu tammikuussa

Jos Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue saa 326 paikkaa tai enemmän, hän voi hyväksyttää neuvottelemansa brexit-sopimuksen parlamentissa. Raja voi tosin hieman laskea riippuen siitä, miten pienpuolueet pärjäävät.

Tämä tarkoittaa sitä, että Britannia eroaa EU:sta tammikuun lopussa. Tästä alkaa siirtymäaika, jonka aikana Britannian suhde unioniin vastaa hyvin paljon nykyistä. Tämä vaihe kestää joulukuun 2020 loppuun saakka.

Siirtymäaikana Britannia ja EU neuvottelevat vapaakauppasopimuksen, joka määrittelee niiden tulevaa kauppasuhdetta. Johnson on sanonut, ettei siirtymäaikaa jatketa. Tämä on johtanut pelkoihin siitä, että neuvottelut päättyvät tuloksettomina ja kauppajärjestelyt katkeavat äkisti.

Konservatiivit ovat luvanneet budjetin helmikuuksi, esitellä uuden maahanmuuttojärjestelmän ja lisäpanostuksia infrastruktuuriin. Tämä rahoitettaisiin lainanotolla.

2. Kukaan ei saa enemmistöä taakseen.

On mahdollista, että konservatiivit on suurin puolue, mutta ei saa suoraa enemmistöä parlamenttiin. Tässä tapauksessa puolueet alkavat etsiä liittolaisia ja todennäköisesti Johnson pääsee yrittämään ensin. Hän voi kokeilla hallituksen muodostamista tai erota.

Tällä hetkellä Johnsonin konservatiivipuolueella ei ole itsestään selviä liittolaisia, ja brexit tuskin toteutuu Johnsonin toivomassa aikataulussa. Hän voi kuitenkin todeta, että toinen kausi parlamentissa on tärkeämpi kuin mainehaitta, jonka hän saa siitä, ettei saa brexitiä toteutettua luvatusti. Hallituksen on kuitenkin voitettava luottamusäänestys. Jos Johnson ei onnistu hallituksen muodostamisessa, todennäköisin seuraava yrittäjä on työväenpuolueen Jeremy Corbyn . Hän saattaa kyetä vakuuttamaan liberaalidemokraatit tai Skotlannin kansanpuolueen (SNP) taakseen luottamusäänestyksessä tai ainakin olemaan äänestämättä häntä vastaan.

SNP:n tuen ehtona on uusi kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä. Jos Corbyn saa hallituksen kasaan, pienemmät puolueet saattavat suostua uuteen kansanäänestykseen EU-erosta.

Työväenpuolueen brexit-linja näissä vaaleissa on ollut se, että Corbyn neuvottelee kolmen kuukauden aikana uuden erosopimuksen ja siitä järjestetään puolen vuoden sisällä uusi kansanäänestys, jossa ihmiset saavat valita erosopimuksen ja eron perumisen välillä. EU-kriitikkona tunnettu Corbyn on sanonut, että ei kampanjoi kummankaan vaihtoehdon puolesta mahdollisessa äänestyksessä.

Corbyn saattaa saada pienemmät puolueet brexit-linjansa, mutta tuskin talousuudistustensa taakse. Mahdollista on, että hän järjestää uusintavaalit, kunhan brexit-kysymys on ratkaistu, ja pyrkii saamaan työväenpuolueelle enemmistön.

Mahdollista, mutta mielipidemittausten valossa epätodennäköistä on myös, että työväenpuolue on suurin, mutta ei saa enemmistöä. Tuolloin hallituksen muodostamista yrittää ensin Jeremy Corbyn.

3. Työväenpuolue saa enemmistön

On myös mahdollista, mutta mielipidemittausten mukaan hyvin epätodennäköistä, että työväenpuolue pääsee muodostamaan enemmistöhallituksen. Sitten se voi vapaasti toteuttaa brexit-linjansa kansanäänestyksineen ja aloittaa radikaalit talousuudistukset.

Puolue on sanonut, että jos se voittaa vaalit, se tekee budjetin, joka lopettaa leikkauspolitiikan, kansallistaa rautatiet ja veden sekä alkaa investoida infrastruktuuriprojekteihin.