Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija kurkkasi vankien suuhun ja keskusteli heidän elintavoistaan – Hammashoitopelko oli vankien keskuudessa tavallista yleisempää

Suomalaisten vankien suunterveys on huonolla tolalla, selviää tuoreesta Oulun yliopiston väitöstutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 100 vankia. Heistä kaikille tehtiin kliininen tarkastus ja puolet haastateltiin. Vangeista 80 prosentilla todettiin hampaissa korjaavan hoidon tarvetta. Lisäksi vangeista 90 prosentilla oli hampaissa erosiivista kulumista.

Ennen vankilaan joutumistaan suunterveyspalveluiden käyttö oli ollut vankien keskuudessa epäsäännöllistä. Myös purentaongelmat ja hammashoitopelko olivat tavallisia, pelko jopa hieman tavallista yleisempää. Suurin osa vangeista hakeutui hoitoon vasta kun suussa oli särkyä.

Lähes kaikki tutkittavat vangit tupakoivat. Nuuskaa oli käyttänyt joka viides. Huumeiden ja alkoholinkäyttö oli tavallista. Melkein kaikki vangit käyttivät reseptilääkkeitä, tyypillisimmin psykoosi-, kipu- ja unilääkkeitä. Vangeista puolella oli C-hepatiitti. Sekä tupakkatuotteiden että päihteiden runsas käyttö heikentää suunterveyttä.

Aiempaa tietoa vankien suunterveydestä on ollut vähän.