Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa

EU:ssa pysymisestä vielä haaveilleiden brittien unelma on murskana parlamenttivaalien tuloksen jälkeen. Skotlannissa kansallispuolue sentään vastustaa Boris Johnsonin ripeää brexit-suunnitelmaa.

Britannia voisi peruuttaa itselleen todennäköisesti tuhoisan brexitin ja pysyä Euroopan unionin jäsenenä, jos työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ei olisi niin surkea poliitikko.

Corbyn lähti ratkaiseviin parlamenttivaaleihin ohjelmalla, jonka pääkohdista huokui kaipailu melkeinpä neuvostoaikaiseen sosialismiin: rautatieliikenteen, postin ja laajakaistojen kansallistaminen ei vuonna 2019 kolahtanut äänestäjien enemmistöön. Edes Labour-työväenpuolueen enemmistö ei tainnut uskoa Corbynin vasemmistolaiseen linjaan.

Corbyn lupasi neuvotella brexitin uusiksi muutamassa kuukaudessa. Hän lupasi parantaa terveydenhoitoa ja tarjota monenlaisia ilmaisia palveluita, kuten hammashoidon ja aikuisopiskelun. Öljy-yhtiöitä oli määrä rankaista veroilla ja luoda miljoona vihreää työpaikkaa ilmastonmuutoksen pidättelemiseksi. Sanat kaikuivat kuitenkin onttoina.

Media luonnehti Corbynin talousohjelmaa radikaaliksi ja Corbynia itseään ikävystyttäväksi persoonaksi, joka ei saa minkäänlaista kansanjoukkoa liekkeihin. Pahin virhe oli kuitenkin työväenpuolueen brexit-kannan määrittely neutraaliksi. Työväenpuolue ei käynyt täysin voimin ja yhtenäisenä vastustamaan pääministeri Boris Johnsonin poikamaista esiintymistyyliä ja toistuvia lupauksia “brexitin hoitamisesta alta pois”.

Kun kahden perinteisen pääpuolueen rivit hajoavat brexit-kannoissa, konservatiivit onnistuu työväenpuoluetta paremmin yhtenäisyyden toteuttamisessa. Näin Johnson kaikista skandaaleistaan ja kaoottisista lupauksistaan huolimatta ratsastaa historiallisen suureen vaalivoittoon, jonka seurauksena Britannia vihdoin eronnee EU:sta 31. tammikuuta 2020.

Corbyn olisi voinut estää tämän, jos hänellä olisi ollut vähänkään poliittista pelisilmää tai joustavuutta. Jos työväenpuolue olisi pannut kovan kovaa vastaan ja keskittynyt parlamenttivaaleissa brexitiin, ero olisi voitu saada kumottua. Nyt on kelattava historiaa aina vuoteen 1983 saakka, että vastaan tulee nykyisen kaltainen vaalitappio. Silloinen puoluejohtaja Michael Foot johti työväenpuolueen murskatappioon, joka vastaavasti takasi rautarouvana tunnetulle konservatiivijohtajalle Margaret Thatcherille ja konservatiiveille kaikkien aikojen voiton.

“Hänen olisi pitänyt lähteä kuukausia sitten”

Corbyniin pettyneet työväenpuolueen ehdokkaat eivät enää pidätelleet pettymystään, kun vaalitulos oli puolueelle fiasko. Paikkansa Stoke-on-Trentissä menettänyt Ruth Smeeth syytti tappiosta Corbynia.

– Hänen olisi pitänyt lähteä monta, monta, monta kuukautta sitten, Smeeth sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jopa työväenpuolueen perinteisillä sydänmailla, kuten Britannian keskiosien teollisuusalueilla, kannattajat kaikkosivat Corbynin takaa.

Räikeimmillään työväenpuolueen tärviö on Skotlannissa, jossa kansallispuolue Scottish National Party sai ääntenlaskennan päätyttyä lopulta 48 paikkaa 59:stä. Se tarkoittaa, että Skotlanti pyrkii nopeasti järjestämään uuden kansanäänestyksen itsenäistymisestään. Vuonna 2014 järjestetyssä kansanäänestyksessä itsenäisyysaie hylättiin ääniprosentein 45–55.

Corbynin onneton puheenjohtajuus voi oman puolueen alennustilan ja EU:n jäsenmäärän vähenemisen lisäksi johtaa myös Britannian unionin hajoamiseen pohjoislaidalta.

Korjattu 13.12.2019 klo 9.15:

Korjattu päivittynyt lopullinen vaalitulos Skotlannin kansallispuolueelle.