Tilastokeskuksen mukaan dementiaan ja Alzheimeriin kuolleiden määrä on lähes kaksinkertaistunut 10 vuoden aikana.
Itsemurhaan päädytään Suomessa selvästi aiempaa vähemmän, käy ilmi Tilastokeskuksen kuolemansyytilastosta.
Itsemurhakuolemien määrä on pienentynyt yli 25 prosenttia vuosina 2008–2018. Viime vuonna 810 ihmistä Suomessa teki itsemurhan, mikä on 14 ihmistä vähemmän kuin edellisvuonna. Kolme neljästä itsemurhan tehneestä oli miehiä.
Yleisimmät kuolinsyyt: verenkiertoelimien sairaudet, kasvaimet ja dementia
Viime vuonna kuoli liki 55 000 ihmistä, yli 800 edellisvuotta enemmän. Kuolleiden keski-ikä oli naisilla 85 vuotta ja miehillä 77 vuotta, kun kymmenen vuotta aiemmin kuolleiden keski-ikä oli naisilla 83 ja miehillä 74 vuotta.
Tilastokeskuksen mukaan kolme yleisintä kuolinsyytä olivat verenkiertoelinten sairaudet, kasvaimet ja dementia, mukaan lukien Alzheimer. Viime vuonna suomalaisten kuolemista 35 prosenttia aiheutui verenkiertoelinten sairauksista ja 24 prosenttia kasvaimista. Yleisin verenkiertoelinten sairaus oli sepelvaltimotauti.
Yleisimmät kuoleman aiheuttaneet syövät olivat keuhkosyöpä ja haimasyöpä. Miesten yleisimmät kuoleman aiheuttaneet syöpämuodot olivat keuhkosyöpä ja eturauhasen syöpä, naisten vastaavasti rintasyöpä ja keuhkosyöpä.
Dementiaan kuollaan yhä enemmän
Dementiakuolemien määrä on kasvanut nopeasti väestön ikääntyessä, Tilastokeskus kertoo. Kymmenessä vuodessa dementiaan ja Alzheimerin tautiin kuolleiden määrä on kasvanut yli 47 prosenttia. Viime vuonna tautiin kuolleiden määrä kasvoi viisi prosenttia edellisvuodesta.
Naisia kuoli dementiaan yli kaksinkertainen määrä miehiin verrattuna, mikä johtuu ensisijaisesti siitä, että naiset elävät miehiä vanhemmiksi.
Alkoholikuolleisuus on vähentynyt neljänneksellä
Kymmenessä vuodessa, vuosina 2008–2018, kuolleisuus alkoholiperäisiin tauteihin ja tapaturmaisiin alkoholimyrkytyksiin väheni neljänneksellä. Viime vuonna alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen kuoli kuitenkin liki 1 700 ihmistä. Lisäystä edellisvuoteen oli yli 120 ihmistä.
Suurin osa alkoholikuolemista johtuu alkoholin pitkäaikaiseen käyttöön liittyvistä sairauksista, kuten maksa- ja sydänsairauksista. Tilastokeskuksen mukaan alkoholikuolemien kehitys on seurannut alkoholijuomien kokonaiskulutuksen kehitystä.
Suurin osa huumauskuolemista on myrkytyksiä
Huumausaineisiin kuoli viime vuonna yli 260 ihmistä, mikä on reilut 60 enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suurin osa huumausainekuolemista oli tapaturmaisia myrkytyskuolemia, joissa ihminen oli käyttänyt huumeiden ohella esimerkiksi psyykenlääkkeitä ja alkoholia. Huumausainekuolemien määrä on kasvanut kolmena peräkkäisenä vuonna. Eniten lisääntyivät 20–29-vuotiaiden kuolemat. Huumeisiin kuoleminen on Suomessa kuten muissakin Pohjoismaissa yleisempää kuin muualla Euroopassa. Vuonna 2018 huumeisiin liittyviä kuolemia oli 100 000 asukasta kohden 4,7. Huumeisiin kuolleista oli miehiä yli 70 prosenttia. STT