Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKO: Poliisi ei pääse käsiksi toimittajalta vietyyn muistitikkuun – KKO kumosi Helsingin hovioikeuden päätöksen

Tapaus liittyy Helsingin Sanomien puolustusvoimien Viestikeskuksesta tekemään artikkeliin ja sen kirjoittajan kotiin tehtyyn kotietsintään.

Korkein oikeus (KKO) on kumonnut Helsingin hovioikeuden päätöksen, joka koski Helsingin Sanomien toimittajan kotoa takavarikoidun, sinetöidyn aineiston tutkimista ja hyödyntämistä.

KKO:n mukaan sinetöityä aineistoa ei saanut takavarikoida rikosasian todisteena käytettäväksi, koska se voi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

Asian taustalla oli Helsingin Sanomissa 16. joulukuuta vuonna 2017 julkaistu artikkeli puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Puolustusvoimat oli tehnyt artikkelista keskusrikospoliisille tutkintapyynnön, koska se katsoi artikkelin paljastaneen Suomen turvallisuuden takia salassa pidettäviä tietoja.

Artikkelia kirjoittaneen toimittajan asuntoon oli tehty erityinen kotietsintä, jonka yhteydessä oli takavarikoitu muun muussa nyt kyseessä oleva muistitikku. Kotietsinnässä mukana ollut etsintävaltuutettu oli vastustanut muistitikun takavarikoimista, koska se mahdollisesti sisälsi lähdesuojan alaista tietoa.

Tämän takia muistitikku oli sinetöity ja sen tutkiminen ja hyödyntäminen oli annettu tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Etsintävaltuutettu on erityisessä kotietsinnässä mukana oleva henkilö, jonka tehtävänä on valvoa, ettei takavarikkokieltoa rikota etsinnässä.

KKO järjesti asiassa suullisen käsittelyn, jossa toimitettiin katselmus sinetöityyn aineistoon. KKO katsoi, että takavarikoidulta muistitikulta löytyneen tiedoston tutkiminen voi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

Sinetöityä aineistoa ei siksi saanut takavarikoida tai jäljentää rikosasian todisteena käytettäväksi. Aineisto voitiin kuitenkin takavarikoida ja säilyttää sinetöitynä mahdollisen menettämisseuraamuksen turvaamiseksi.