Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus: Lasse Lehtinen kunnioitti puoluetoveriaan Matti Ahdetta linnan juhlien jälkeen jalkapallokielellä: Respect

Ahteen poliittinen ura oli poikkeuksellisen pitkä ja värikäs. Hän lähti Oulusta etelän kahinoihin jo 25-vuotiaana.

Sdp:n pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Matti Ahde kuoli kotonaan Helsingissä perjantain vastaisena yönä. Hän oli 73-vuotias. Ahteen kuolemasta kertoi hänen puolisonsa Hilkka Ahde STT:lle.

Matti Ahde toimi pitkällä urallaan muun muassa sisäministerinä ja ympäristöministerinä. Eduskunnan puhemiehenä hän oli vuosina 1987–1989 ja Veikkauksen toimitusjohtajana vuosina 1990–2001.

Keväällä 2017 tuli julki tieto, että Ahde oli sairastunut syöpään. Tauti heikensi hänen terveydentilaansa. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle hän kuitenkin vielä osallistui kaksi viikkoa sitten.

Jalkapalloileva duunaridemari

Matti Ahde syntyi Oulussa jouluaaton aattona vuonna 1945.

Poliitikkona hän oli lähtökohdiltaan jalkapalloileva duunaridemari – ja paikallisessa mielipideilmastossa jopa vähän radikaali.

Hän valmistui Pohjois-Pohjanmaan keskusammattikoulun iltalinjalta vuonna 1962 ja Työväen Akatemian kansankorkeakoulusta vuonna 1968. Ansiotyötä hän teki Oulussa Typpi Oy:n sähköasentajana vuosina 1961–1964 ja sosialidemokraattisen nuorison keskusliiton järjestöohjaajana 1968-1970.

Ahteen poliittinen ura lähti nousuun nuorena ja vauhdilla.

Hän oli vasta 25 vuoden ikäinen, kun hänet valittiin vuonna 1970 eduskuntaan sdp:n ehdokkaana. Pari vuotta myöhemmin hän aloitti vuoteen 1984 kestäneen kautensa Oulun kaupunginvaltuustossa.

Eduskunnassa Ahde vaikutti yhtäjaksoisesti vuoteen 1990 saakka. Silloin hän siirtyi Veikkaus toimitusjohtajaksi

Kansanedustajana hän oli muun muassa sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puoluetoimikunnan jäsen sekä ensimmäinen ja toinen varapuheenjohtaja.

Sisäasiainministerinä Ahde istui Kalevi Sorsan (sd.) III hallituksessa 1982–1983 ja ympäristöministerinä Sorsan IV hallituksessa 1983–1987. Eduskunnan puhemies hän oli 1987–1989 ja presidentin valitsijamies 1978, 1982 ja 1988.

Ahde valittiin uudelleen eduskuntaan vuoden 2003 vaaleissa. Tällä kaudella hän oli muun muassa valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja. Vuoden 2011 vaaleissa Ahde ei enää asettunut ehdolle.

Ei välttynyt kohuiltakaan

Urheilumiehenä ja oopperan harrastajana Matti Ahde vaikutti myös niiden alojen luottamustehtävissä. Hän toimi muun muassa puheenjohtajana TUL:ssa sekä Oopperan tukisäätiön hallituksessa.

Kohuiltakaan hän ei säästynyt. Hänet erotettiin Veikkauksen johdosta vuonna 2001 luottamuspulan vuoksi.

Samoihin aikoihin hänen nimensä yhdistettiin kielteisessä mielessä Itä-Saksan turvallisuuspalveluun Stasiin, johon hänellä oli muiden muassa tutkijoiden Alpo Rusin ja Seppo Hentilän mukaan tiiviit suhteet 1970-luvulla. Ahde toimi 1980-luvulla Suomi-DDR-seuran varapuheenjohtajana, mutta kiisti poliittiset vaikuttamisväitteet jyrkästi.

Lasse Lehtinen vaikuttui

“Eilisen vaikuttavin kättely oli Matti Ahteen kanssa”, puolue- ja ikätoveri Lasse Lehtinen kirjoitti Facebookissa Linnan juhlien jälkeen 7. joulukuuta.

“Olemme lähes 50 vuoden mittaan olleet Matin kanssa kansaliikkeemme kahinoissa sekä samalla puolella että joskus myös nokikkain. Matti on aina osannut eritellä päätösten syitä ja seurauksia ja arvioida lämpimän ironisesti kanssaihmisten motiiveja ja tekemisiä. Taito oli tallella. Ihailtavaa oli rauha, joka toverista säteili. Jalkapallokielellä: Respect.”