Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Al-holin leiriltä pelastetut orpolapset saapuivat lauantaina Suomeen – Muiden leirillä olevien lasten evakuointivalmistelut jatkuvat

Helsingissä on käynnissä viranomaisten tiedotustilaisuus liittyen Syyrian al-Holin leiriltä turvaan vietyjen suomalaisorpojen kotiuttamisesta. Lapsia tuodaan Suomeen juuri erikoislennolla, joka laskeutuu pian Helsinki-Vantaalle.

Syyriassa vanhempansa menettäneet pienet suomalaislapset ovat nyt todennäköisesti saapuneet Suomeen. Jos aikataulutiedot pitivät paikkansa, Helsinki-Vantaan lentokentälle laskeutui hieman ennen iltakymmentä yksityiskone, joka lähti Irakin Erbilistä lauantaina iltapäivällä.

Lentokentällä oli lauantaina iltakymmenen aikaan rauhallista, noin kymmenkunta median edustajaa päivysti sumuisessa illassa odottaen jonkinlaista vilausta operaatiosta. Viranomaiset olivat jo aiemmin todenneet, ettei kentällä olisi mitään nähtävää.

Lentokenttäporttien takana pilkotti poliisiauto, mutta mikään muu ei kielinyt käynnissä olevasta operaatiosta.

Viranomaiset vahvistivat Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa lauantaina illalla, että lapset saapuvat Suomeen vielä lauantain aikana. Sitä viranomaiset eivät kommentoineet, että kuljetetaanko lapset Irakin Erbilistä lähteneellä lennolla.

Viranomaiset eivät kertoneet lasten evakuointiin liittyviä yksityiskohtia. Ennalta on kuitenkin kerrottu, että Suomeen saavuttuaan lapset otetaan terveydenhuolto- ja sosiaaliviranomaisten hoiviin.

Viranomaisten mukaan yhteistyö leiriä hallinnoivien kurdien kanssa sujui hyvin.

Paikalla olivat ulkoministeriön, sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajat.

Periaatepäätös torstaina

Suomen hallitus teki torstaina periaatepäätöksen suomalaislasten hakemisesta turvaan al-Holin leiriltä.

Viranomaisten ensisijaisena tavoitteena on saada vaikeista oloista pelastettavat lapset välittömästi terveydenhuollon, lastensuojelun ja moniammatillisen pitkäaikaisen tuen ja avun piiriin. Kotiuttamisia koordinoi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) nimittämä erityisedustaja.

Hallitus ei päätöksessään velvoittanut viranomaisia auttamaan al-Holin leirillä olevien äitien palaamisessa Suomeen. Äiti voidaan kuitenkin yksilöllisen harkinnan perusteella ottaa mukaan kotiutukseen, jos lapsen etu vaatii sitä.

Leiriä hallinnoivat kurdit ovat ainakin toistaiseksi kieltäytyneet laskemasta lapsia leiriltä ilman äitiä, ellei äiti ole antanut siihen lupaa.

Al-holin leirillä on kerrottu olevan yksitoista suomalaista naista ja noin kolmekymmentä lasta. Suomalaiset lapset ovat tiettävästi 1–13-vuotiaita. Useimmat ovat syntyneet Syyriassa, mutta osa on päätynyt sinne vanhempiensa mukana.

Alustava terveystarkastus jo lentokentällä

Turvallisuuteen ja yksityisyydensuojaan vedoten ministeriö ei aio kertoa evakuoitavien henkilö- tai muita tietoja, kuten mahdollista tulevaa asuinpaikkaa. Ministeriö on aiemmin tiedottanut, ettei se aio myöskään kertoa ulkomailla tapahtuvan viranomaistoiminnan yksityiskohtia, evakuoitavien paluureittiä tai paluutapaa.

Ulkomailla kotiutusoperaatiosta vastaa ulkoministeriö. Kun kotiutettavat ovat saapuneet Suomeen, vastuu siirtyy sisäministeriölle ja poliisille.

Lastensuojelun tukitoimista ja päätöksenteosta sekä terveydenhuollosta vastaavat kunnat.

Vastaanottoon liittyvät toimenpiteet käynnistyvät jo lentokentällä, missä palaajille tehdään alustava terveystarkastus ja otetaan dna-näyte. Kotiutettavat sijoitetaan tämän jälkeen kuntien vastaanottoyksiköihin.

Kukin kunta vastaa alueeltaan lähteneistä palaajista. Kunnilla on jo tietoja niiden alueelle mahdollisesti kotiutettavista henkilöistä.

Juttua päivitetty klo 20.48 tiedotustilaisuuden tiedoilla. Lapset saapuvat viranomaisten mukaan lauantaina, Klo 22.02 päivitetty alkua, lapset saapuneet Suomeen.