Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus ei niele Marinin väitteitä oikeusvaltiovastaisuudesta: "Sivaltavat huomiot eivät vie asioita eteenpäin"

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen katsoo, että puolue on päinvastoin puolustanut oikeusvaltioperiaatetta. Hän toivottaa hallitukselle joulurauhaa ja toivoo tunteiden jäähtyvän pyhien aikana.

Kokoomus on suivaantunut pääministeri Sanna Marinin (sd.) kipakoista lausunnoista, joiden mukaan oppositiopuolue olisi hyökännyt oikeusvaltioperiaatetta vastaan.

Sanaharkan taustalla on välikysymys, joka koski suomalaisten kotiuttamista al-Holin leiriltä. Asiaa koskevassa eduskuntakeskustelussa Marin kysyi, eikö kokoomusta hävetä.

– Sivaltavat huomiot eivät välttämättä vie asioita eteenpäin, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen Lännen Medialle.

Hän kuitenkin korostaa, että tällä hetkellä oleellisin uutinen on se, että kaksi orpolasta saatiin lauantai-iltana tuotua Syyriasta turvallisesti Suomeen.

– Toivomme nyt kaikille voimia ja viisautta, jotta pystytään tuomaan muitakin lapsia.

“Välikysymys koski prosessia”

Pääministeri täsmensi häpeäkommenttiaan lauantaina vieraillessaan Ylen Ykkösaamussa. Hän viittasi kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon aiempiin kommentteihin.

– Orpo on sanonut, että lapsia ei pidä auttaa, jos se tarkoittaa äitien auttamista. Tässä kokoomuksen linja on väärä, Marin sanoi.

Kokoomuksessa kommentti koetaan kohtuuttomaksi. Puolue katsoo päinvastoin puolustaneensa oikeusvaltioperiaatetta.

Mykkäsen mukaan kokoomus lähti mukaan perussuomalaisten välikysymykseen, koska siinä oli kyse prosessista, ei aikuisten kotiuttamisesta. Hän sanoo puolueen olleen huolissaan siitä, oliko ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tulkinnut oikeuskanslerin kantaa tietoisesti väärin.

– Se olisi voinut johtaa siihen, että olisi toimittu oikeusvaltion vastaisesti, Mykkänen korostaa.

Presidentiltä samansuuntainen toive

Hallitus teki kotiutuksia koskevan periaatepäätöksen viime maanantaina. Välikysymys jätettiin jo edellisenä keskiviikkona.

Kyse on muun muassa siitä, olisiko poliittinen linjaus tullut tehdä virkamiesten tueksi jo aiemmin.

– Tasavallan presidentti sekä sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö olivat myös toivoneet hallitukselta poliittista linjaa. Oliko sama kanta kokoomukselta oikeusvaltiovastaisuutta?

Mykkänen sanoo, että aikuisten hakeminen al-Holista on “äärimmäisen vaikea kysymys”, jossa tulee arvioida laajasti sekä leireillä olevien ihmisten pelastamista että Suomessa asuvien turvallisuutta.

Asiaan ei hänen mukaansa ole yhtä oikeusvaltioperiaatteen mukaista vastausta niin, että kaikki muut olisivat sen vastaisia. Mykkänen huomauttaa, että muut Pohjoismaat eivät ole katsoneet voivansa kotiuttaa leiriltä aikuisia.

– Onko tämäkin kategorisesti oikeusvaltioperiaatteen vastaista?

Puolueiden välit ennallaan

Voimistuneista jännitteistä huolimatta Mykkänen ei katso, että pääministerin vaihtuminen Antti Rinteestä (sd.) Sanna Mariniin olisi muuttanut oleellisesti kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien välejä.

Hallitusohjelma on sama, mutta Marinia on pidetty huomattavasti vasemmistolaisempana kuin Rinnettä.

Mykkäsen mukaan viimeaikainen kärjistyminen on kuitenkin keskittynyt vain al-Hol -kysymykseen, eivätkä puolueiden välit ole erityisen haastavat.

– Pääministerivaihdoksen jälkeen muut asiat eivät ole aiheuttaneet kovin paljon hierrettä, hän sanoo.

– Ymmärrän myös, että pääministeri joutui tähän junaan heti virkaan tullessaan. Asia on varmasti ollut hänellekin raskas.

“Syyttely on alkanut syödä poliitikkoja”

Kokoomus on muutenkin liennytyslinjalla.

Vuoden loppupuolen poliittinen myrsky ja tavallista voimakkaampi syyttelykierre on alkanut Mykkäsen mukaan “syödä” monia keskeisiä poliitikkoja.

– Itsellänikin on mieli aika kierroksilla. Kaikille olisi varmasti parempi, jos ei tarvitsisi olla näin hapoilla, hän sanoo.

– Toivomme, että keskustelussa päästään mieluummin syytösten tieltä ratkaisujen hakemiseen. Siksikin haluan toivottaa voimia ja rauhoittumista koko hallitukselle.