Sunnuntai on ollut suurimmalle osalle suomalaisista vuoden lyhin päivä valon määrässä mitattuna. Utsjoella asuville aurinko näyttäytyy kuitenkin seuraavan kerran vasta 17. tammikuuta.
Sunnuntai on ollut vuoden lyhin päivä valon määrässä mitattuna suurimmalle osalle suomalaisista. Suomen pohjoisimmissa kolkissa tälle saatetaan tosin naurahdella, sillä esimerkiksi Utsjoella aurinko laski viimeksi 26. marraskuuta ja nousee seuraavaksi 17. tammikuuta.
Suurimmassa osassa maata valosta ei kuitenkaan jouduttu sunnuntainakaan luopumaan ihan kokonaan. Esimerkiksi Rovaniemellä aurinko kipaisi taivaanrannan yläpuolella kahden tunnin ja vartin verran.
Oulun korkeudella aurinko viipyi taivaalla reilut 3,5 tuntia, Jyväskylän korkeudella reilut viisi tuntia, Tampereella viisi tuntia ja 21 minuuttia ja Turussa viisi tuntia ja 43 minuuttia.
Helsingissä aurinko nousi noin puoli kymmenen aamupäivällä ja laski iltapäiväkolmen jälkeen. Pääkaupungissa vuoden lyhimmän päivän valoisan ajan pituudeksi kertyi viisi tuntia ja 49 minuuttia.
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ilmoitti Twitterissä sunnuntaina aamulla, että toivoa kohti kuljetaan taas.
– Hetki sitten klo 6.19 Aurinko porotti suoraan Kauriin kääntöpiirille päiväntasaajan eteläpuolella. Maa on nyt kääntänyt pohjoisen pallonpuoliskonsa niin kauas Auringosta kuin pyörähdysakselista lähtee. Hyvää talvipäivänseisausta! Valon määrä alkaa tästä hitaasti taas kasvaa, Ursa kirjoitti.
Päivän pituus kasvaa ensin hitaasti, mutta vauhti kovenee kevättä kohti.
Kaikkialla Suomessa, missä aurinko ylipäätään nousee, päivä on jouluaattona minuutin pidempi kuin sunnuntaina. Uudenvuoden aattona valoa on kertynyt päivään eteläisessä Suomessa jo kahdeksan minuuttia enemmän.
Tammikuun 17. päivä, kun utsjokilaiset pääsevät jälleen näkemään aurinkoa, eteläisessä Suomessa valoisaa aikaa on jo tunnin enemmän kuin tänään sunnuntaina.
Utsjoella päivän pituus on tuolloin noin tunti.
Helsingissä valoisan ajan pituus kasvaa suuremmaksi kuin pimeän ajan pituus ensimmäistä kertaa 18. maaliskuuta. Samana päivänä puntit tasautuvat valon määrässä Utsjoella.
Tämän jälkeen talvet ilman aurinkoa pärjäilevät Suomen pohjoisimmat kolkat kirivät päivät täyteen valoa niin vauhdikkaasti, että muu Suomi ei enää pysy perässä.
Esimerkiksi vappuna Helsingissä päivän pituus on huikeat 16 tuntia, mutta Utsjoella vieläkin enemmän eli lähes 19 tuntia.
Toukokuun 15. päivän jälkeen Utsjoella aurinko ei laske enää ennen kuin vasta heinäkuun lopussa.
Juttua päivitetty kello 21.25. Korjattu kohtaa, jossa kerrottiin, että Helsingissä päivä olisi ollut maan pisin. Täydennetty eri kaupunkeja koskevilla tiedoilla.