Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Justin joulukalenteri keräsi aimo annoksen lukijoiden kuvia – Katso täältä luukkujen kuvat!

Lukijamme lähettivät tänä vuonna Hämeen Sanomien Just-liitteen joulukalenteriin reippaasti kuvia.

Toimitus valitsi osan kuvista liitteen joulukalenteriin. Kuvia on julkaistu Hämeen Sanomien sivuilla koko joulukuun ajan.

Kiitos kaikille osallistuneille! Kaikkien kuvan lähettäneiden kesken arvotaan elokuvalippuja ja voittajille tiedotetaan henkilökohtaisesti joulun jälkeen.

Luukku 1

Joulu tulee sydämeen yksinkertaisista jutuista. Vastasatanut lumi järven jäällä, vanha punainen potkukelkka ja joulukuun kirkas, vaikkakin hetkellinen auringon pilkahdus luo oikean tunnelman. Kuuma kaakao lämmittää kädet harmaiden lapasten läpi. Lapsuuden joulu löytyi taas.

Kuvan lähetti: Päivi Tjukanov

Luukku 2

“Valoa pimeyteen!”, kuului lyhyesti ja ytimekkäästi tämän kuvan saateteksti. Joulukuussa iltaisin ja öisin on pimeää, etenkin jos lunta ei ole maassa. Silloin kotipihat täyttyvät valoloistosta. Kuvassa luntakin on maassa, joten jouluvalojen kimmellys tekee koko pihapiiristä hohtavan keitaan keskelle pimeyttä.

Kuvan lähetti: Pirjo Helin

Luukku 3

Isomummon tekemä tuohikontti ovessa on jouluinen tervetulotoivotus ystäville. Kuvan lähetti Antti Mertamo.

Luukku 4

Nämä tontut eivät kulje reellä, vaan alla on kromia ja kumipyörät. Kuvan saateteksti kuuluukin: “Tallitontut puuhastelevat tallissa, että pääsisi jouluna ajelulle.”

Kansanperinteessä saunatontut, riihitontut, myllytontut ja tallitontut ovatkin tuttuja. Kansanperinteen tontut tykkäsivät, jos saivat palkaksi vähän ruokaa tai viimeiset löylyt saunasta. Näille kavereille riittänee pieni ajelu.

Kuvan lähetti Raimo Karjalainen.

Luukku 5

Enkeliduo-kuvan lähetti Johanna Lauren.

Luukku 6

Lahjat jaettu ja nyt lepää myös tyttäreni Voltti-koira, kuuluu tämän kuvan rauhallinen saateteksti. Joulu olkoon siis rauhoittumisen aikaa myös nelijalkaisille perheenjäsenille.

Kuvan lähetti nimimerkki Annika.

Luukku 7

Tervehtii jo meitä joulu armahin, kuten Jean Sibeliuksen säveltämässä joululaulussa sanotaan! Kuva on Jannen kotoa, eli minun jouluvalmisteluihini on kuulunut työpaikallani Sibeliuksen syntymäkodissa joulukuusen koristelu.

Kuusen koristeet ovat tyypillisiä Jannen lapsuuden ajan koristeita (syntyi talossa vuonna 1865), kuten konvehteja, pikkuleipiä ja sydänkoreja. Latvaan on vanhan ajan tavan mukaan liihottanut enkeli ja kuusen kynttilät pysyvät suorassa painojen avulla.

Kuusen alta löytyy Jannen saamia joululahjoja: vedettävä puuhevonen, työkalupakki ja tinasotilaita.

Kuvan lähetti Johanna Pihlajamäki.

Luukku 8

Lapsuudenkodissani oli tapana koristella koti paperisilla joulutauluilla. Kaikilla tauluilla oli oma paikkansa, ja kyllä niitä ihasteltiin! Olen jatkanut samaa perinnettä omassa kodissani. Tauluja on säästynyt jo yli 55 vuoden takaa.

Kuvan lähetti Leena Ojala.

Luukku 9

Joulun taika aukeaa talvisena päivänä kansallismaisemassa. Kuka ties, vaikka itse Sibeliuskin olisi lapsuutensa jouluina katsellut lumen valkaisemaa metsää ja Aulankojärven jääpeiliä kuulaana joulupäivänä.

Retkelle kannattaa ottaa mukaan kuppi kuumaa termospulloon, niin jaksaa katsella häkellyttävää näkymää vähän pidempäänkin.

Kuvan lähetti Tapio Holopainen.

Luukku 10

Joulukalenterin aiemmissa luukuissa tontut ovat jo ahkerasti seikkailleet, mutta tässä kuvassa on tie saunatontun kotiin. Iltahämärän laskeuduttua ja kivien hohkauksen hiivuttua joulusaunan pesään voi laittaa vielä yhden halon, niin myös tonttu saa hyvät löylyt. Sitä ennen ihmiset pääsevät toki vihtomaan oikein olan takaa ja rentoutumaan kohti aattoyön levollisia unia.

Kuvan lähetti Arja Partanen.

Luukku 11

Omalla laavulla joulutulet, kuuluu kuvan napakka saateteksti. Kun ilta pimenee, voi päälleen kuvitella revontulet ja muistella mielessään Reino Helismaan kappaleen Rakovalkealla sanoja: “On yö, ja tähdet taivahalla loistaa välkkyen, kuu kirkas hohdettaan luo tunturille. On ympärilläin erämaa ja outo hurma sen, on avautunut sydämeni sille.”

Kuvan lähetti Harri Niemi.

Luukku 12

Joulupukinjuna Jokioisten museorautatiellä on saapumassa Minkiölle, kuuluu kuvan saateteksti. Perinteisessä joululaulussa Jollei jouluna ole lunta pohdittiin lainaako pukki kuorma-auton, jos reki ei kulje? Vai luulemmeko, että pukki lahjoineen kulkisi lähijunan tungoksessa? Naapurin pieni Ville keksi silloin, että pukki voisi ostaa Korvatunturille helikopterin. Ehkä pukki onkin laulunsanoittajaa ovelampi ja ottaa alleen ihan ikioman höyryjunan. Silloin tungos ei ainakaan ole ongelma. Kuvan lähetti Matias Immonen.

Luukku 13

Tontut alkavat pikku hiljaa hiipiä koloistaan esille, kun joulu lähestyy. Meillä on tietyillä joulukoristeilla vakiopaikkansa, johon ne joka vuosi aina laitetaan samalla tavalla. Nämä kuvassa olevat tontut ovat yhdet niistä.

Kuvan lähetti Maria Karvinen.

Luukku 14

Jouluikkuna vuosien takaa, kuuluu kuvan saateteksti. Vuodet vierivät, mutta joulutähdet tuovat edelleen valoa jouluikkunoihin.

Kuvan lähetti Aune Mertamo.

Luukku 15

Joskus on vaikeiden liikenneolosuhteiden vuoksi valittava mikä tahansa sopiva kulkuneuvo, että joulupukki pääsisi ajoissa toimittamaan tärkeää tehtäväänsä. Jos junien vaihteistot ryytyvät tai pikkutiet ovat auraamatta, on olemassa vielä yksi kulkuneuvo, jolla voi matkustaa pitkienkin matkojen päähän.

Ainoa hankaluus on siinä, ettei mukaan voi ottaa paljoakaan lahjoja, kun pulkka ei mahdu pallon koriin. Lahjasäkki kyllä mahtuu pallon koriin.

Jos reitti sattuu oikean talon kohdalle, joulupukki voi pudottaa lahjat lumihankeen, jolloin lahjan saajat löytävät oman pakettinsa nimilapun perusteella. Eikä pukki pudota pakettia, jos ei ole varma siitä, että oikea saaja on alapuolella odottelemassa. Joissakin paikoissa osataan oikein odotella pallopukkia.

Kuvan ja tarinan lähetti joulupukin apulainen Jaakko Virtanen.

Luukku 16

Iloista joulua kaikille, toivottavat tontut Hauhon Mustilasta, kuuluu kuvan saateteksti. Joulukalenteri jatkaa tonttuvoittoisena, mutta jouluhan on tunnetusti tonttuilun aikaa. Jouluisin joku saattaa tulla ikkunan taakse kurkkimaan, että ollaanko sitä kilttejä vai ei. Tontun on helpompi kurkkia, kun pääsee näin kannon päältä katsomaan korkeammastakin ikkunasta.

Kuvan lähetti Rauni Saarinen.

Luukku 17

Meillä on ollut tapana tehdä joulukortti perheemme Manu-kääpiösnautserin kuvalla varustettuna, joka vuosi vähän erilainen. Joskus kuvasta on tehty printattuja kortteja, ja joskus kuvat ovat lähteneet vain sähköisesti.

Koska ystäviä asuu paljon myös Espanjassa ja Kreikassa, on toivotus myös niillä kielillä. Enää uusia kuvia ei tule, sillä menetimme Manun syyskuussa.

Kuvan ja tarinan lähetti nimimerkki Ellu.

Luukku 18

Tyttäreni perheen Hemmo ei ärise eikä naura, vaan haukottelee. Jouluiseen tervehdykseen oli yritetty saada parasta mahdollista ilmettä ja tunnelmaa. Hemmo oli poseerannut mielestään riittävästi, ja sitten jo väsähtänyt koko touhuun.

Kuvan ja tarinan lähetti nimimerkki Marie.

Luukku 19

Joulun tunnelmaa Hilpi Kummilan tie 4:n asukkaille ja kaikille ohikulkijoille – myös junaan!

Kerrostalon pieni sisäpihakin voi olla jouluinen ja kaunis. Tässä tapauksessa toteuttajana on ollut aktiivinen asukastoimikunta. Kiitokset heille.

Kuvan lähetti nimimerkki Talon pitkäaikainen asukas.

Luukku 20

Tähkä on viisivuotias burmankissa, aktiivinen ja seurallinen rotunsa edustaja. Tähkän joulutraditioihin kuuluu niin joulukuuseen kiipeäminen kuin avustaminen lahjapakettien teossa. Parasta joulussa kuitenkin ovat kissanherkut, taukoamattomat rapsutustuokiot ja takanlämmössä nukutut päiväunet kissakavereiden kanssa.

Kuvan lähetti Tähkän omistaja Julia Järvinen.

Luukku 21

Tänä jouluna työpaikallani Palanderin talossa on erityisen runsas ja tunnelmallinen joulunäyttely. Lastenhuoneen pöydällä on kesken ekologinen askartelu. Maapähkinöitä pujotellaan neulan ja langan avulla ketjuksi, josta voi tehdä vaikka syötävän kaulakorun. Lahjat paketoidaan puotipaperiin, solmitaan paperinarulla ja solmun päälle sulatetaan tippa sinettilakkaa. Paketteja koristaa runomuotoinen arvoitus, joka antaa saajalleen vinkin lahjan sisällöstä. Jouluiset kukkakorit ja kortit kuuluvat myös talon sisustukseen.

Kuvan lähetti Piritta Puomiranta.

Luukku 22

Tervetuloa talvi ja joulu, tervemenoa syksy ja sato. Ovikranssi on mukava tehdä oveen hyvissä ajoin ennen joulua.

Ennen lumen tuloa metsäretkellä kerätyt koristeet käärii kranssipohjan ympärille kesää ja syksyä muistellen: kuusenoksat ovat ikivihreitä ja johdattavat joulukuuseen. Mustikanvarvut muistuttavat kesän marjaretkistä, ja puolukkasurvosta on vielä kellarissa talven varalle. Sienisato oli tänä vuonna yllättävän hyvä, sillä rouskuja ja suppilovahveroita löytyi reilusti kesän kuumuudesta huolimatta. Ja miten aikaisin kielot kukkivat tänä vuonna! Kohta alkavat taas tintit laulaa.

Kuvan ja tarinan lähetti nimimerkki Joulu on onneksi joka vuosi.

Luukku 23

Nimimerkki Terhin kuvassa tämän vuoden jouluaskartelun hittejä: henkaritähti. Joulu on askartelijalle hyvää aikaa. Koristeiden lisäksi näppärä käsityötaituri voi valmistaa itse lahjoja pukinkonttiin.

Kuvan lähetti nimimerkki Terhi.

Luukku 24

Tonttu on hiippaillut portillamme olevalle maitolaiturille. Siellä se valaisee ohikulkijoiden reittiä ja toivottelee hyvää joulua sekä ottaa vieraat vastaan. Näin kauniilta se näytti illan hämärässä, kun oli pieni kerros lunta maassa. Toivottavasti vielä saamme nauttia lumisista maisemista, kerrotaan viimeisen joulukalenterikuvan saatetekstissä.

Jouluaatto on nyt saapunut ja kalenterin viimeinen luukku aukeaa. Jouluiset tontut ovat olleet kalenterikuvissa monenlaisissa puuhissa tänä vuonna. Tässä kuvassa mennyt maailma yhdistyy nykyiseen, kun tonttu toivottaa hyvän joulun maitolaiturilla, valoköynnöksen alla.

Toiveissamme on vielä valkea joulu, jos sitä emme valitettavasti saa, niin etsikäämme valkeutta sisältämme, kaikessa joulun rauhassa.

Kuvan ja saatetekstin lähetti Maria Karvinen.