Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS-gallup: Perussuomalaiset ja kokoomus suosituimmat puolueet, keskustan kannatus laski ennätyksellisen alas

Vaatimus vaihtaa pääministeri ei kääntänyt keskustan suosiota nousuun, sdp:n kannatukseen sillä ei ollut vaikutusta.

Vaatimus vaihtaa pääministeri ei tuonut hallituspuolue keskustalle toivottua tulosta, sillä keskustan keskustaa äänestäisi nyt 11,1 prosenttia vastaajista. Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien gallupista. Tulos on puolueelle kaikkien aikojen kehnoin HS-gallupissa. Keskusta vaati joulukuussa Antti Rinnettä (sd) väistymään pääministerin tehtävästä, ja valtaan nousi Sanna Marinin (sd) hallitus.

Sen sijaan Sdp:n kannatusta hallituskriisi ja pääministerin vaihtuminen eivät vaikuttaneet, sillä puolueen kannatus on yhä reilut 15 prosenttia.

Myöskään muilla hallituspuolueilla tulokset eivät olleet yhtä dramaattisia kuin keskustalla: vihreiden kannatus oli 12,5 prosenttia, laskua oli 0,6 prosenttiyksikköä. Kannatustaan nostivat hieman vasemmistoliitto (8,4 prosenttia) ja rkp (4,5 prosenttia).

Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus ovat kyselytutkimuksen mukaan suosituimmat puolueet. Perussuomalaisia äänestäisi eduskuntavaaleissa 22,7 prosenttia vastaajista. Nousua on 0,3 prosenttiyksikköä.

Toiseksi suosituin puolue on kokoomus 17,2 prosentin kannatuksellaan.

Oppositiossa kd:n kannatus on 4,0 prosenttia ja nyt-liikkeen 1,7.

Kantar TNS:n toteuttamaa gallupia varten haasteltiin 2 226 ihmistä. Kyselyhaastattelut tehtiin 25.11.–20.12. Pääministerin vaihtuminen ja uuden hallituksen aloittaminen osuivat tutkimusjakson keskivaiheille.