Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venynyttä päätöstä ulkoministeriön johtovirasta odotellaan lähiviikkoina

Ulkoministeriön viestintäjohtajan piti alunperin aloittaa jo nyt vuoden alussa, hakijoissa oli monia tuttuja nimiä.

Ulkoministeriön uuden viestintäjohtajan valinta tehtäneen vihdoin nyt lähiviikkoina.

– Prosessi etenee. Odotellaan, että lähiviikkoina olisi päätöksessä, toteaa ulkoministeriön henkilöstöyksikön päällikkö Jyri Järviaho Lännen Medialle.

Tehtävän piti alun perin alkaa uuden vuoden alusta. Tästä aikatulusta ollaan näillä näkymin ainakin viikkoja myöhässä.

Hakuaika viestintäjohtajaksi loppui jo syyskuussa. Ministeriön kerrottiin myöhemmin syksyllä haastattelevan 11 hakijaa.

Sitä, miten monta nimeä on vielä tällä hetkellä mukana prosessissa, ei ulkoministeriöstä kommentoida.

Ulkoministeriön viestintäjohtajan paikka aukesi, kun sen entinen haltija Jouni Mölsä siirtyi elokuussa tasavallan presidentin Sauli Niinistön viestintäpäälliköksi.

Televisiosta tuttuja hakijoita

Pestiin hakeneista yhteensä 34 alan ammattilaisesta moni on julkisuudesta tuttu nimi. Hakijoiden joukossa ovat muiden muassa presidentti Niinistön aiempi viestintäpäällikkö ja nykyinen A-Studion toimittaja Katri Makkonen, Helsingin Sanomien toimituspäällikkö ja Yhdysvaltain ex-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski, puolustusvoimain tiedotuspäällikkö Max Arhippainen, Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Krista Taubert ja Ylen journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti.

Paperinsa jättivät myös hiljattain Ilmarisen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajaksi valittu Liina Aulin, Suomen Lontoon-lähetystön lehdistöneuvos René Söderman, Kansallisoopperan viestintäjohtaja Liisa Riekki ja valtioneuvoston kanslian EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm.

Viestintäjohtajan pestiin on hakenut myös viestintäalan ammattilainen Riikka Kämppi. Kämppi oli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kampanjapäällikkönä presidentinvaaleissa.

Vt. viestintäjohtajana toimii tällä hetkellä ulkoasiainneuvos Paula Parviainen.

Ministerin näkemys painaa

Viestintäjohtajan palkka on 9 144 euroa kuukaudessa. Ulkoministeriön johtajuuspolitiikan mukaisesti tämä virka täytetään viiden vuoden määräajaksi.

Valintamenettely etenee viestintäjohtajan kaltaisen tehtävän kohdalla ulkoministeriössä niin, että ministeriön virkamiesjohdosta koostuva avainryhmä käsittelee asiaa henkilöstöhallinnon avustamana ja suorittaa haastatteluja harkintansa mukaan. Tämä avainryhmä valmistelee esityksen ulkoministerille.

Ministeri eli tässä tapauksessa Haavisto tekee oman päätelmänsä ja hänen näkemyksensä perusteella asia esitellään valtioneuvostolle, joka tekee virkaan nimittämisen.

Pelon ilmapiiri nousi otsikoihin

Ulkoministeriön henkilöstöpolitiikka ja ilmapiiri ovat nousseet otsikoihin loppuvuonna al-Hol -kohun yhteydessä.

– Täällä on ministerin toimien takia aivan selvästi pelon ilmapiiri, totesi konsulipäällikkö Pasi Tuominen Helsingin Sanomien haastattelussa hs.fi/politiikka/art-2000006333612.html joulukuun alussa.

Tuomisen vastuulta oli siirretty Haaviston päätöksellä pois asiat, jotka koskevat suomalaisten avustamista al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa.

Julkisuudessa on ollut esillä ja kiistakapulana myös Tuomisen mahdollinen siirto toisiin tehtäviin ministeriön sisällä.

Verkkouutisten joulukuussa haastatteleman ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistyksen puheenjohtajan, lähetystöneuvos Juha Parikan mukaan luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut henkilöstön keskuudessa erittäin pahasti verkkouutiset.fi/virkailijayhdistyksen-pj-epaluottamus-pekka-haavistoa-kohtaan-poikkeuksellista/.

Ulkoministeri Haavisto on kiistänyt väitteen, että hän olisi johtanut ministeriötä pelolla.

Hän aikoo varata aikaa keskusteluille ministeriön henkilöstön kanssa tammikuussa.

Kymmenen opposition kansanedustajaa pyysi joulun alla perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimia al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseen liittyen.

Toinenkin ministeriö hakee

Myös toisen ison ja merkittävän ministeriön eli valtiovarainministeriön viestintäjohtajan paikka on parhaillaan auki. Siihen virkaan tuli määräaikaan mennessä 19 hakemusta.