Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeuskansleri ilmoitti noin 20 kantelijalle, ettei hän tutki heidän tekemiä kanteluja Pekka Haavistosta

Oikeuskansleri ei tee päällekkäistä työtä ministerivastuuasiaa selvittävän eduskunnan perustuslakivaliokunnan kanssa. Valiokunta kuulee asianosaisia 14. tammikuuta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ryhdy toimenpiteisiin ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr.) tehdyissä kanteluissa siltä osin, kuin al-Hol -leirin suomalaisten palautuksiin liittyvät asiat ovat eduskunnan perustuslakivaliokunnan selvitettävänä. Valiokunta tutkii niitä ministerivastuuasiana opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella.

Oikeuskansleri vastasi torstaina noin 20 kantelijalle, joiden kanteluissa mainitsemat asiat ovat parhaillaan perustuslakivaliokunnan tutkittavana. Ne koskevat ministerin al Hol -erityisedustajan tehtävään määräämistä sekä väitettyä konsulipäällikkö Pasi Tuomisen painostamista ja hänen tehtäviensä muuttamista.

Oikeuskansleri jatkaa kanteluiden käsittelyä ulkoministeriön sen toiminnan osalta, jossa ei nimenomaisesti viitata ulkoministeriin henkilönä.

Lisäksi oikeuskansleri tutkii kanteluita, joissa epäillään poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen antaneen väärää tietoa hallintovaliokunnalle suomalaisten kotiuttamissuunnitelmista al-Holin leiriltä.

Perustuslakivaliokunta päätti joulun alla, miten se etenee ulkoministeri Haaviston toimintaa koskevan ministerivastuuasian käsittelyssä.

Valiokunta kuulee 14. tammikuuta sekä Haavistoa että konsulipäällikkö Tuomista, jota Haaviston on kerrottu pyrkineen painostamaan noutamaan Syyrian al-Holin leirin lapset Suomeen konsulikyydillä. Kun Tuominen ei ollut suostunut siihen ilman poliittista päätöstä, Haavisto syrjäytti hänet osin tehtävistään.

Kaksi orpolasta kotiutettiin leiriltä vasta, kun valtioneuvosto oli tehnyt yleisistunnossa päätöksen, että leirin suomalaislapset pyritään kotiuttamaan.

Perustuslakivaliokunta kuuli jo ennen joulua Haaviston asiassa oikeuskansleri Pöystiä.

– Laillisuusvalvonta on aina toissijaista. Siltä osin kuin perustuslakivaliokunta käsittelee asiaa, me emme sitä tietenkään käsittele, Pöysti totesi jo silloin.

Valiokunta kuulee jupakassa myös perustuslakiasiantuntijoita, rikosoikeuden ja hallinto-oikeuden asiantuntijoita sekä valtakunnansyyttäjänviraston edustajia.