Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iran ja Venäjä väittävät valheiksi tietoja, joiden mukaan ukrainalaiskone ammuttiin alas – "Psykologista sodankäyntiä Irania vastaan"

Kansainvälisten tiedustelutietojen mukaan keskiviikkona Teheranista lähtenyt kone olisi ammuttu alas ohjuksella. Iran haluaa selvittää itse turmakoneen mustien laatikoiden sisällön, mutta on tarvittaessa valmis pyytämään apua niiden tutkimisessa.

Iran kiisti perjantaina kansainväliset tiedustelutiedot, joiden mukaan keskiviikkona pudonnut ukrainalaiskone olisi ammuttu alas. Sen mukaan väitteet ovat “psykologista sodankäyntiä Irania vastaan”.

– Kaikki ne maat, joiden kansalaisia oli lentokoneessa, voivat lähettää edustajansa [Iraniin]. Lisäksi kehotamme Boeingia lähettämään edustajansa tutkimaan mustaa laatikkoa, Iranin hallituksen tiedottaja Ali Rabiei sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Iran ilmoitti, että se aikoo kuitenkin avata itse koneen mustat laatikot.

– Lataamme mustien laatikon sisällön mieluiten itse Iranissa. Jos kuitenkin katsomme, ettemme pysty tekemään sitä, koska laatikot ovat vaurioituneet, pyydämme apua, Iranin siviili-ilmailujärjestön johtaja Ali Abedzadeh kertoi lehdistötilaisuudessa Teheranissa.

Lentokoneiden mustista laatikoista toinen mittaa lennon tietoja, kuten esimerkiksi nopeutta ja korkeutta ja moottoreiden tehoa. Se tallentaa kymmeniä muuttujia. Toinen puolestaan nauhoittaa puhetta ohjaamosta.

Yhdysvaltain ja Kanadan viranomaiset kertoivat torstaina tiedustelutietoihin perustuen, että Kiovaan matkalla ollut kone ammuttiin todennäköisesti alas kahdella ilmatorjuntaohjuksella. Kyseessä oli todennäköisesti vahinko.

– Todisteet osoittavat, että kone ammuttiin alas iranilaisella maasta ilmaan ammuttavalla ohjuksella, Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi.

Venäläinen uutistoimisto TASS kertoi perjantaina, että Venäjän ulkoministerin edustajan mukaan tällä hetkellä ei ole syytä syyttää Irania lentokoneen putoamisesta.

Ohjuksen osuma koneeseen näkyy videolla

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan satelliittidatasta selviää, että koneeseen osui ohjus.

Satelliiteista saadun tiedon mukaan kone oli ollut kaksi minuuttia ilmassa, kun se havaitsi ilmassa kaksi ohjusta. Pian tämän jälkeen järjestelmä havaitsi räjähdyksen lentokoneen läheisyydessä. Lämpötilamittareiden mukaan kone oli pudotessaan tulessa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi torstaina toimittajille, että “joku on voinut tehdä virheen”.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin haltuunsa saamalla videolla näkyy, kuinka ohjus osuu lentokoneeseen Teheranin lentokentän lähellä.

Keskiviikkona Iranissa tapahtuneessa lentoturmassa kuolivat kaikki koneessa olleet 176 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Koneen matkustajista suurin osa oli iranilaisia ja kanadalaisia, mutta mukana oli myös Ukrainan, Ruotsin, Saksan ja Britannian kansalaisia.

Iranin laatimassa alustavassa onnettomuusraportissa se kertoi, että koneeseen olisi tullut tekninen vika, ja se olisi yrittänyt palata Teheranin lentokentälle.

Muutama tunti ennen koneen putoamista Iran ampui lähes parikymmentä ohjusta kahteen Yhdysvaltain ja sen liittolaisten tukikohtaan Irakissa. Iskussa ei kuollut eikä loukkaantunut kukaan.

Ukrainalaiset etsivät ohjuksen jäämiä turmapaikalta

Iranilaisviranomaisten mukaan mustien laatikoiden tietojen purkamiseen voi mennä kuukausi tai kaksi. Kokonaisuudessaan onnettomuustutkinta voi kestää yhdestä kahteen vuotta.

Iranin valtion media kertoi perjantaina, että Yhdysvaltain, Kanadan ja Ranskan edustajat ovat matkalla Teheraniin osallistuakseen onnettomuuden tutkintaa käsittelevään kokoukseen.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyi kertoi, ettei Ukraina sulje pois ohjusiskun mahdollisuutta, mutta sitä ei ole vielä vahvistettu.

Ukraina on jo lähettänyt oman tutkijaryhmänsä Teheraniin tutkimaan onnettomuutta. Tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita tutkimaan turmapaikkaa, ja sitä löytyykö sieltä venäläisvalmisteisten ohjusten jäänteitä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tarjosi perjantaina Ukrainalle apua onnettomuuden tutkinnassa.

– Me seisomme #Ukrainan rinnalla ja olemme valmiit tarjoamaan tukea ja apua meneillään olevissa tutkimuksissa, Pompeo kirjoitti Twitterissä.