Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija kyseenalaistaa teorian, jonka mukaan Iran pudotti ukrainalaiskoneen vahingossa: "Ammattimainen ilmatorjunta ei tee vahinkoja"

Iranin kunnollinen osallistuminen ukrainalaiskoneen onnettomuustutkintaan toisi liennytystä kriisiin.

Ampuiko Iran ukrainalaiskoneen ohjuksellaan Teheranissa alas vahingossa, kuten länsimaissa leviävä teoria esittää? Jos teko oli tahallinen, mikä sen motiivi voisi olla?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo konfliktin olevan niin pahasti hämärän peitossa, että kaikki teoriat ovat tässä vaiheessa yhtä epätodennäköisiä.

Ukraine International Airlines -lentoyhtiön matkustajakone Boeing 737-800 syöksyi maahan keskiviikkona Teheranissa noin neljä tuntia sen jälkeen, kun Iran ampui ohjuksilla amerikkalaisia tukikohtia Irakissa. Uhreista 82 on iranilaisia, 63 kanadalaisia, 11 ukrainalaisia ja kymmenen ruotsalaisia, kertoi BBC. Kuolleiden joukossa on myös britannialaisia, afganistanilaisia ja saksalaisia.

– Jos joukossa olisi Yhdysvaltojen kansalaisia, tilanne olisi nyt aivan toinen, koska Trump on linjannut ettei yhtää amerikkalaista saa tappaa, Aaltola sanoo.

Näyttö ohjuksesta kävi selvemmäksi, kun The New York Times ja CNN julkaisivat Teheranissa kuvatun videon. Siinä ohjus kaartaa taivaalle ja räjähtää saavutettuaan lentokoneen. Tuleen syttynyt kone jatkaa lentämistä.

Perjantaina Iran kiisti käyttäneensä ohjusta, muttei enää nimennyt onnettomuuden syyksi koneen teknistä vikaa.

“Korkeatasoinen ilmatorjunta”

– Professionaalin ilmatorjunnan ei pitäisi tehdä tuollaista. Teko on voinut olla tuottamuksellinen sitä kautta, että toimintakulttuuri on löysää ja seurauksilla ei ole väliä, Aaltonen sanoo.

Aaltola kuvailee Iranin ilmatorjuntaa korkeatasoiseksi ja maan puolustuksen keihäänkärjeksi, joka suojelee pääkaupunkia Teherania. Ukrainalaiskone lähetti sijaintitietojaan lennonjohdolle, ja niiden olisi pitänyt välittyä myös Iranin ilmatorjunnalle.

Teon mahdollista tahallisuutta miettiessä Aaltola vertaa tapausta Itä-Ukrainassa vuonna 2014 pudotettuun malesialaiskoneeseen. Tapahtuneen logiikkaa oli vaikea ymmärtää.

– Iran on tehnyt terrori-iskuja Argentiinasta Thaimaahan myös pehmeisiin kohteisiin. Mahdollinen motiivi voisi olla halu näyttää, että kyetään häikäilemättömiin tekoihin, hän sanoo.

Iskikö paniikki?

Jos koneen ampuminen ohjuksella oli vahinko, se asettaa Iranin ilmatorjunnan erikoiseen valoon. Ohjusten ampumisen jälkeen yö Iranissa oli jännittynyt, kun maa seurasi ja odotti Yhdysvaltojen mahdollista vastaiskua.

– Aiheuttiko konfliktin tunne paniikkireaktion? Jos kyseessä on möhläys, edes eliittijoukot eivät Iranissa ole kauhean professionaalisia, Aaltola sanoo.

Iran kieltäytyi perjantaina luovuttamasta koneen mustia laatikoita ulkopuolisille. Aaltosen mukaan osallistuminen onnettomuustutkintaan tarjoaisin Iranille mahdollisuuden liennyttää kriisiä.

– Olisi luonnollista, että tutkinnassa olisi mukana koneen valmistaja eli amerikkalainen Boeing sekä maita, joista uhreja oli paljon.

Iranista saadun kuvamateriaalin perusteella onnettomuuspaikkaa raivattiin puskutraktoreilla keskiviikkona onnettomuuden jälkeen, minkä pelätään vaikeuttavan onnettomuustutkintaa.

Aaltonen oli luottavainen sen suhteen, että teon motiivi lopulta selviää, mutta se voi viedä kuukausia, ellei vuosia.

– Paljon on kiinni siitä, kuinka paljon todisteita Iranissa on tuhottu.