Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä

Berliinissä yritetään sunnuntai-iltana päästä eteenpäin Libyan rauhanprosessissa. Paikalla ovat useiden suurvaltojen johtajat, muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin, Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Libyassa Venäjä ja Turkki havittelevat valta-asemaa ja luonnonvaroja.

Suurvallat tapaavat sunnuntai-iltana Berliinissä tarkoituksenaan keskustella Libyan tilanteesta ja rauhanprosessista.

Kokousta johtaa Saksan liittokansleri Angela Merkel. Venäjän presidentti Vladimir Putin lensi kokoukseen sunnuntaina.

Tarkoitus on saada neuvottelupöytään itäisen Libyan sotilaskomentaja Khalifa Haftar, joka perjantaina katkaisi suuren osan Libyan öljyntuotannosta sulkemalla itäiset vientisatamat. Hänen edustajansa on kokouksessa paikalla.

Venäjä ja Turkki osapuolina

Libyan konfliktia yritettiin ratkaista viikko sitten Moskovassa tuloksetta, kun Haftar marssi pois neuvotteluista.

Venäjän palkkasotilaat tukevat Libyassa Haftarin joukkoja, kuten myös itäinen rajanaapuri Egypti. Taistelua käydään Libyan hallinnan lisäksi luonnonvaroista.

Turkki ja presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan tukevat Libyan hallintoa taistelussa Haftarin sotilaita vastaan ja on lähettänyt joukkoja Libyaan. Myös Erdogan osallistuu neuvotteluihin.

Yhdysvaltoja kokouksessa edustaa ulkoministeri Mike Pompeo.

Kilpailevat hallinnot

Libyassa ei ole ollut selvää keskushallintoa diktaattori Muammar Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen. Maa on jakautunut kilpaileviin idän ja lännen hallintoihin.

Lännen hallinto pääministerinään Fayez al-Sarraj on kansainvälisesti tunnustettu. Pääkaupunki Tripoli sijaitsee lännessä, ja Haftar yrittää joukkoineen ja liittolaisineen valloittaa sen.