Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – Energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Etla laskee, että kasvihuonekaasuja pitäisi vähentää Suomessa keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa, jos halutaan päästä hallituksen tavoitteeseen. Hallitus tavoittelee hiilineutraalia Suomea vuonna 2035.

Etla julkaisi ensimmäisen päästöennusteensa tiistaina. Tutkimuslaitoksen mukaan hallituksen tavoittelema hiilineutraali Suomi vuonna 2035 on vakavasti uhattuna.

Etlan päästöennusteen mukaan kasvihuonekaasupäästöjen vähennystarve on Suomessa keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa, jotta hallituksen tavoite toteutuisi. Päästöennusteen pohjalta Etla arvioi, että tavoite ei toteudu, ellei toimia vahvisteta.

Vuonna 2018 Suomen kasvihuonekaasupäästöt olivat 56,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia ja hiilinielu vastaavasti – 9,8 miljoonaa tonnia. Näiden summa oli 46,6 miljoonaa tonnia.

Suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen lähteet Suomessa ovat energiahuolto, maatalous, kuljetusala, kotitalouksien liikenne, metallien jalostus, paperiteollisuus, vesi- ja jätehuolto sekä öljynjalostus. Vuonna 2017 näiden osuus oli 83 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.

– Kansallisten tavoitteiden saavuttamisessa korostuvat suurimpien päästöjentuottajien toimenpiteet, selvityksen tehnyt Etlan tutkija Ville Kaitila sanoo.

Avainasemassa päästöjen vähentämisessä Kaitilan mukaan ovat teknologinen kehitys ja fossiilisista polttoaineista luopuminen.

Lue myös: St1:n Mika Anttonen: Biopolttoaineilla ei torjuta ilmaston lämpenemistä – “Pitäisi rohkeasti nostaa käsi ylös”

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Hallitukselta linjauksia helmikuussa

Etlan muistion mukaan Suomen päästöjen määrä vähenee vuoteen 2023 asti keskimäärin vajaat kaksi prosenttia vuodessa, ellei mitään tehdä päästöjen vähentämiseksi tai hiilinielujen lisäämiseksi.

Etla laatii jatkossa talousennusteen yhteydessä viideksi vuodeksi eteenpäin myös ennusteen Suomen kasvihuonekaasupäästöjen kehitykselle. Päästöjen taso eri toimialojen tuotannossa ei ole vakio.

– Päästöjen kokonaismäärä on alentunut selvästi, vaikka bruttokansantuote on kasvanut. Tämä johtuu sekä teknologisesta kehityksestä että tuotantorakenteen muutoksesta, arvioi Kaitila.

Hallitus ja eduskuntaryhmät paneutuvat ilmastopolitiikkaan helmikuun alussa oikeudenmukaisen siirtymän kokouksessaan. Tilaisuudessa pitäisi linjata millaisia toimia Suomi tarvitsee, jotta hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 toteutuisi.