Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wuhanin virus tuli varmuudella Eurooppaan – Näin tartuntaa voi estää ja näin tulee toimia, jos epäilee sairastuneensa

Tartuntoja on nyt varmistettu 11 maassa neljällä mantereella. Uutistoimiston mukaan Venäjä harkitsee kansalaistensa kotiuttamista Hubein provinssista.

Uusia niin sanottuja Wuhanin koronavirustapauksia löytyy edelleen eri puolilta maailmaa ja nyt jo neljältä mantereelta. Virus on saapunut varmasti myös Eurooppaan.

Ranskassa paljastui perjantaina kolme tapausta. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksi potilasta on sairaalassa Pariisissa ja yksi Bordeauxissa.

Thaimaassa varmistuneita tapauksia on nyt seitsemän. Myös Singaporessa, Taiwanissa, Japanissa, Vietnamissa, Etelä-Koreassa, Nepalissa ja Yhdysvalloissa on raportoitu Wuhanin koronavirustapauksista.

Lauantaina yksi tapaus varmistui lisäksi Australiassa.

Kahdella Wuhanista Suomeen tulleella matkailijalla epäiltiin tällä viikolla tartuntaa, mutta epäily osoittautui terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksissa vääräksi.

Kuolemantapauksia toistaiseksi 41

Ensimmäisen kerran kyseistä koronavirusta on havaittu Kiinassa Wuhanin kaupungissa.

Kaikki kuolemantapaukset on raportoitu Kiinasta, jossa virukseen on kuollut 41 ihmistä. Tartunnan lähteeksi on epäilty Wuhanissa sijaitsevaa kalatoria.

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Monilla menehtyneillä on ollut taustalla jokin perussairaus.

Terveysviranomaisten mukaan Wuhanista lähtevien matkustajien mahdollisia tartuntoja selvitetään oirekyselyillä ja kuumeskannereilla.

Uutistoimisto RIA Novostin mukaan Venäjä keskustelee Kiinan kanssa kansalaistensa mahdollisesta kotiuttamisestä niin Wuhanin kaupungista kuin koko Hubein provinssistakin.

Yksittäiset tapaukset Suomessa mahdollisia

Suomi on varautunut THL:n mukaan hyvin infektioihin ja mahdolliset Wuhanin koronavirustapaukset selvitetään matalalla kynnyksellä.

– Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset tapaukset ovat Suomessa mahdollisia, sanoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Virus on todennäköisesti peräisin eläimistä, mahdollisesti lepakoista. Se on saattanut siirtyä esimerkiksi väli-isännän kautta ihmiseen. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Virus voi ainakin jossain tilanteissa tarttua ihmisestä toiseen, mutta vielä ei tiedetä, miten helposti tämä tapahtuu. Toistaiseksi ei myöskään tiedetä, kuinka kauan ennen oireiden alkua tai niiden alkamisen jälkeen potilas voi olla tartuttava.

Tärkeintä on käsihygienia

Koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen erityisesti pisaratartuntana. Suurin riski liittyy tartunnan saaneen yskimiseen.

Myös kosketustartunta on mahdollinen.

Wuhanin koronaviruksen tarttuvuus ei vielä ole tarkoin selvillä. Tartunnan saaminen oireettomalta ihmiseltä on nykytiedon mukaan epätodennäköistä.

Riskiä vähennetään parhaiten hyvällä käsihygienialla.

Terveydenhuoltoon on otettava yhteyttä, jos epäilee olleensa tekemisissä tartunnan saaneen henkilön kanssa ja saa 14 vuorokauden kuluessa kuumetta ja hengitystieoireita. Yhteydenotto on syytä tehdä ensisijaisesti puhelimitse.

Wuhanin koronaviruksen aiheuttamaa tautia hoidetaan taudinkuvasta riippuen joko kotona tai sairaalassa. Virukseen tehoavaa lääkettä tai rokotetta ei toistaiseksi ole.

Potilas voidaan määrätä eristykseen ja oireeton karanteeniin

Toistaiseksi ei myöskään tiedetä, kuinka kauan ennen oireiden alkua tai niiden alkamisen jälkeen potilas voi olla tartuttava.

THL muistuttaa, että henkilöitä saatetaan joutua määräämään eristykseen tai karanteeniin taudin vuoksi.

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Päivitetty klo 16.09: Lisätty tieto Venäjän mahdolisista kotiutuksista sekä tieto Thaimaan virustapausten määrästä.