Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”.

Tuomion mukaan vanhemmat olivat pakottaneet poikansa joitakin kertoja syömään ja nukkumaan siten, että lapsen kädet oli teipattu yhteen eteen tai selän taakse. Molemmat vanhemmat tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä. Syyte vapaudenriistosta hylättiin.

Helsingin hovioikeus on tuominnut tiistaina vanhemmat 5-6 vuotiaan lapsen törkeästä pahoinpitelystä ehdolliseen vankeuteen. Teot tapahtuivat vuonna 2015.

Tuomion mukaan vanhemmat olivat pakottaneet poikansa joskus syömään ja muutaman kerran nukkumaan siten, että lapsen kädet oli teipattu yhteen eteen tai selän taakse. Vanhempien mukaan teippaamisen tarkoituksena oli estää lasta raapimasta itseään.

Vanhemmat olivat myös vieneet lapsen viileään suihkuun ja sulkeneet hänet purjeveneretkellä kajuuttaan useiksi tunneiksi. He olivat myös pakottaneet pojan syömään lattialla. Oikeuden mukaan vanhemmat olivat laiminlyöneet poikansa atooppisen ihon hoidon, jonka seurauksena lapsi oli raapinut itseään ja hänelle oli aiheutunut lukuisia haavoja eri puolille vartaloa.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteet. Hovioikeus katsoi, että vanhemmat olivat yhdessä ruumiillista väkivaltaa tekemättä vahingoittaneet tekohetkellä 5-6 -vuotiaan poikansa terveyttä laiminlyömällä hänestä huolehtimisen.

Tuomion mukaan lapselle oli aiheutunut vanhempien menettelyn seurauksena kipua, ihon kuivumista, haavautumista ja arpeutumista sekä pituuskasvun taittumista ja kehityksen viivästymistä. Kehityksen viivästyminen on ilmennyt fyysisinä ja psyykkisinä oireina.

Oikeus katsoi, että vanhemmat olivat siten vahingoittaneet lapsensa terveyttä ja syyllistyneet tämän pahoinpitelyyn.

Hovioikeus piti tekoa erityisen julmana, koska menettely oli kohdistunut puolustuskyvyttömään lapseen, pahoinpitely oli ollut hyvin pitkäkestoista ja se oli kohdistunut vastaajien omaan lapseen. Oikeuden mukaan pojalla ei ollut ollut mitään mahdollisuutta puolustautua vanhempiensa menettelyä vastaan.

Tuomion mukaan lapselle oli aiheutunut vanhempien menettelystä vakavia seurauksia, joten pahoinpitelyä oli myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä.

Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos katsoi, että vanhempien syyksi luettu menettely oli ollut erittäin moitittavaa ja lapselle terveydelle vahingollista, mutta ei kuitenkaan lain tarkoittamalla tavalla erityisen julmaa, eikä pahoinpitely siten ollut törkeä.

Vanhemmat olivat syytettyinä myös vapaudenriistosta, mutta hovioikeus katsoi, että se oli ollut osa pahoinpitelyä, joten syyte vapaudenriistosta erillisenä menettelynä hylättiin.

Äiti tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja pahoinpitelystä yhdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Pahoinpitelytapauksessa oli kyse saksilla lyömisestä. Tutkimuksissa lapselta löytyi oikean kyynärvarren edestä läpimitaltaan 0,5 senttimetrin arpi. Tuomion mukaan lapselta kysyttiin tutkimuksessa arven alkuperästä.

– Äiti on tehny ton saksilla, poika kertoi.

Oikeus katsoi näytetyksi toteen, että äiti oli lyönyt poikaa saksilla yhden kerran oikeaan kyynärvarteen.

Isä puolestaan tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä yhdeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Pojalleen vanhempien on maksettava korvausta kärsimyksestä 8 500 euroa sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 4 500 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.