Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattiliitto Pro hylkäsi sovintoesityksen – metsäteollisuudessa ratkaisu siirtyi alkuviikkoon

Paperiliiton hallitus kokoontuu maanantaina, aika ei riittänyt käsittelemään sovintoesitystä annetussa ajassa.

Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden väliseen työriitaan saatiin ei saatu sopua, kun Pro hylkäsi sovintoesityksen yksimielisesti.

Pro pitää sovintoesitystä olennaisilta osiltaan heikompana kuin tällä työmarkkinakierroksella hyväksytyt ratkaisut.

– Niin sanotut kiky-tunnit säilyisivät osittain työehtosopimuksessa niin, että ansionmenetys toimihenkilölle olisi jopa suurempi kuin nykyisillä työaikamääräyksillä. Työnantajalla olisi mahdollisuus määrätä toimihenkilö töihin entistä vapaammin ilman lisäkorvausta, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa tiedotteessa.

Osapuolet vastasivat sovittelija Jukka Ahtelan sovintoesitykseen tänään lauantaina kello viiden jälkeen.

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidassa ei sen sijaan lauantaina sanottu juuta eikä jaata, vaan ratkaisu viime yönä annettuun sovintoesitykseen lykkääntyy.

Valtakunnansovittelija tviittasi kuuden jälkeen, että Paperiliitto pyysi lisäaikaa vastauksen antamiselle. Osapuolet on kutsuttu valtakunnansovittelijan toimistoon sunnuntaina kello 14.

Paperiliiton mukaan sen hallinto kokoontuu maanantaina 10. helmikuuta käsittelemään viime yönä laadittua sovintoesitystä.

– Aikataulun tiukkuudesta johtuen Paperiliiton hallinto ei pystynyt käsittelemään ehdotusta annetussa ajassa, liitosta todettiin lauantai-iltana.

Pron ja Teknologiateollisuuden välisessä kiistassa Pro on puheenjohtaja Malisen mukaan tarvittaessa valmis palaamaan neuvottelupöytään nopeastikin.

Uusi lakko koskee koko alaa

Kun sopua ei lauantaina syntynyt, Pron ilmoittamat työnseisaukset teknologiateollisuudessa alkavat maanantaina puolen yön aikaan.

Pro ilmoitti lauantaina myös uudesta lakosta, joka koskee koko alaa eli kaikkia teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla tehtäviä töitä. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 24. helmikuuta kello 00.00 ja 1. maaliskuuta kello 23.59 välillä.

Paperiteollisuudessa alkoi lakko viime viikon maanantaina. Sen piirissä on ollut ammattiliittojen mukaan yli 17 000 työntekijää.

Lakko koskee Paperiliiton paperi- ja sellutyöläisiä sekä Teollisuusliiton mekaanisen metsäteollisuuden työntekijöitä ja ammattiliitto Prohon kuuluvia paperiteollisuuden toimihenkilöitä.

Työnantajaa edustava Metsäteollisuus on ilmoittanut maanantaina aloittavansa kolmen vuorokauden työsulut.

Suomen talouden kilpailukykyä parantamaan vuonna 2016 sovitut työntekijöiden kiky-tunnit ovat olleet isona kiistana tässäkin työriidassa.

Kiky-sopimuksen mukaan työntekijät ovat tehneet vuodessa 24 tuntia pidempää työaikaa ilman korvausta. Työntekijäpuoli on vastustanut kiky-tuntien jatkamista.

Juttua päivitetty klo 18.45 tuoreilla tiedolla mm. metsäteollisuuden ratkaisun lykkääntymisestä.