Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs: " On ihmetelty, miten sotilas pystyi varastamaan aseita ja ammuksia varuskunnasta" – Mielenterveyspalveluista on myös keskusteltu

Thaimaan armeijan sotilas ampui ihmisiä varuskunnassa, kaupungilla ja kauppakeskuksessa. Jo 29 kuolonuhria vaatinut tapahtuma on Thaimaassa poikkeuksellinen.

Bangkokissa asuva Suomen Lähetysseuran Kaakkois-Aasian tiedottaja Ilkka Koivisto sanoo, että thaimaalaiset ovat huolissaan, muuttuuko Thaimaa Koillis-Thaimaan joukkoampumisen takia.

– Ihmisillä on huoli, aletaanko joukkoampumisesta ottaa esimerkkiä, kuten joskus on maailmalla tapahtunut? Tulevaisuus pelottaa, Koivisto sanoo.

Niin ikään Suomen Thaimaan-suurlähettilään Satu Suikkari-Klevenin mukaan thaimaalaiset ovat järkyttyneitä ja surullisia traagisista tapahtumista.

32-vuotias sotilas ampui lauantaina Suomen aikaan ihmisiä varuskunnassa, kaupungilla ja kauppakeskuksessa Nakhon Ratchasiman kaupungissa, joka sijaitsee 250 kilometrin päässä pääkaupungista Bangkokista.

Ainakin 29 ihmistä on kuollut ja lähemmäs 60 ihmistä haavoittunut ampumisissa. Thaimaan turvallisuusjoukot ampuivat sotilaan sunnuntaina Suomen aikaan piiritettyään poliisien kanssa Terminal 21 -kauppakeskusta 15 tunnin ajan.

Miten tavallisessa kauppakeskuksessa voi tapahtua näin?

– Ihmiset ovat järkyttyneitä siitä, että tällaista voi tapahtua ihan tavallisessa kauppakeskuksessa. Lauantai-iltapäivää viettäneet tavalliset ihmiset voivat tällä tavalla joutua väkivallan uhriksi. Se koskettaa selvästi monia, Suikkari-Kleven sanoo.

Suikkari–Klevenin mukaan verenluovutuksiin tuli nopeasti enemmän luovuttajia kuin oli edes tarve, koska ihmiset halusivat tehdä jotakin auttaakseen.

– Uhriluku oli niin iso, että tämä on koskettanut koko maata. Tulevina päivinä, kun mediassa tulee olemaan lisää tietoa uhreista, se on vähintään yhtä raskasta. Inhimillinen suru tulee uhrien kautta näkyviin.

– Melkein kaikki sanoivat olevansa sokissa. Ihmiset ovat seuranneet uutisia herkeämättä, Koivistokin sanoo.

Kiista komentajan kanssa taloudellisista asioista

Suikkari–Klevenin mukaan tapahtuma on Thaimaassa aivan poikkeuksellinen.

– Pääministeri Prayut Chan-O-Cha sanoi, että nyt tehdään kaikki mahdollinen, että tällaista ei tapahtuisi uudelleen.

Haavoittuneille ja heidän perheilleen ja kuolonuhrien perheille on luvattu järjestää taloudellista ja henkistä tukea.

– Tiedotusvälineissä ja mediassa on keskusteltu, mitä tästä voi ottaa opiksi. On pohdittu, miten varuskunnasta pystyi varastamaan aseita ja ammuksia.

Sotilas varasti Suatham Phithakin varuskunnasta aseita ja ammuksia ja otti käyttöönsä armeijan raskaan maastoauton, jolla ajoi kauppakeskukseen. Sitä ennen hän oli ampunut komentajansa ja kaksi muuta ihmistä. Teon taustalla on ollut sotilaan kiista komentajansa kanssa. Kiista on liittynyt taloudellisiin asioihin.

– En osaa sanoa tarkemmin, koska tästä on ollut vielä ristiriitaista tietoa, Suikkari-Kleven sanoo.

Median keskustelupalstoilla on myös toivottu, että mielenterveysongelmiin ja niiden hoitomahdollisuuksiin kiinnitetään enemmän huomiota.

IIhmisillä huoli, muuttuuko Bangkok tapahtuman jälkeen

Arvostelua on herättänyt myös se, miten tekijän laittamia videoita näytettiin sosiaalisessa mediassa ennen kuin tili suljettiin.

– Hän sai siis haluamansa huomion teolleen.

Arvostelua on Suikkari-Klevenin mukaan tullut siitäkin, että sosiaalisessa mediassa välitettiin kuvia kauppakeskuksen ympäriltä. On pohdittu, ovatko kuvat vaikeuttaneet tekijän kiinniottamista ja pelastustoimia. Onko tekijä mahdollisesti voinut sosiaalista mediaa katsoessaan saada tietoa, jota hänen ei olisi pitänyt saada?

Ilkka Koiviston thaimaalaisista ystävistä osa oli medialle suuttunut, että livekuvia näytettiin. He uskoivat, että kuolonuhreja oli sen takia enemmän. Osa taas huomautti, että kommunikaatioyhteydet katkaistiin varhain, eikä kuvilla ollut siten vaikutusta uhrilukuun.