Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirus voi uhata vielä kauan – Ilmassa on kolme vaihtoehtoa, joista kaksi on erityisen viheliäisiä

Koronavirukseen kuolleiden ja sairastuneiden määrät hyppäsivät Kiinan ilmoituksissa, joita on viime päivinä kritisoitu. Kansainvälisesti elintärkeä kysymys on, mikä osa Kiinan tiedoista on luotettavaa.

Koronavirukseen on kuollut yli 1 300 ihmistä, ja sairastuneiden kokonaismäärä on jo 60 000.

Kuolonuhrien ja sairastuneiden määrät hyppäsivät rajusti torstaina uusien diagnoosimenetelmien myötä.

Näin on ainakin Kiinan ilmoituksen mukaan. Toinen kysymys on, kuinka paljon lukuihin voi luottaa.

Kiina on valtavasta taloudestaan huolimatta hierarkkinen ja osin suljettu yhteiskunta.

Luvuissa voi olla monenlaista epävarmuutta. Se liittyy muun muassa eri aluehallintojen omiin raportointikäytäntöihin, testien laahaamiseen jäljessä ja mahdollisesti omien kansalaisten rauhoitteluyrityksiin. Ulkopuolisten on käytännössä mahdoton päästä totuuteen käsiksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan luvuissa nähdään joka tapauksessa vain jäävuoren huippu eli vakavasti sairastuneet. Lievästi sairastuneet potevat kodeissaan. THL myöntää, ettei kokonaiskuvaa voi vielä olla kenelläkään.

“Viruksen ympärillä leijuu valtava määrä valetietoa ja salaliittoja”

Kiinan tiukka kontrolli murtuu sosiaalisessa mediassa, jonne tulvii viranomaisten kannalta kiusallista materiaalia Wuhanista ja Manner-Kiinasta.

Yksittäistä videota pitää katsoa lähdekriittisellä silmällä, eivätkä kaikki kauhuvideot liity uuteen koronavirukseen. Viruksen ympärillä leijuu valtava määrä valetietoa ja salaliittoja.

Loputon mobiilivideoiden vyöry Twitter-käyttäjiltä sairaaloista ja kaupungeista kuitenkin vihjaa, ettei tilanne tautialueilla ole enää täysin viranomaisten hallussa.

Monilla kiinalaisvideoilla viranomaisten salailu ja toimenpiteet saavat täyslaidallisen, vaikka kuvaaja tietää tällaisten lausuntojen voivan koitua hänen omaksi kohtalokseen.

Kiina ei ole kovista karanteenitoimista huolimatta pystynyt rajoittamaan virusta Wuhaniin, eikä ole pystynyt estämään viruksen leviämistä ulkomaille.

Kyseessä saattaa olla vasta jäävuoren huippu

Maailman terveysjärjestö WHO on jo ottanut kovemman linjan ja varoittaa johtajansa Tedros Adhanom Ghebreyesusin suulla maailmaa varautumaan vakavasti viruksen torjumiseen.

WHO:n mukaan koronavirus Covid-19 on jo levinnyt useisiin ihmisiin, jotka eivät ole vierailleet Kiinassa. Ghebreyesus varoittaa, että kyseessä saattaa olla vasta jäävuoren huippu.

Tämä tarkoittaa sitä että muualla, kuten Singaporessa, epidemia on nyt vasta puhkeamassa – aivan kuin Wuhanissa reilu kuukausi sitten. Tällaisia tautipesäkkeitä syntynee koko ajan lisää, kun ihmiset liikkuvat.

Singapore on sikäli viheliäinen maa, että se on lentoliikenteen solmukohta, joka levittää tautia ympäri maailmaa. Monet muualla todetut virustapaukset ovat jo nyt Singapore-lähtöisiä.

Tartuntaketjut pyritään katkaisemaan

Myös THL toteaa, että tällä hetkellä tartuntaketjut pyritään katkaisemaan ja on katkaistu EU:ssa. Jos tämä ei onnistu, lopetetaan karanteenit ja siirrytään vaiheeseen, jossa vakavimmin sairastuneita hoidetaan sairaalassa ja lievemmin sairastuneet lepäävät kodeissaan.

Näin kävisi myös Suomessa. Avoimissa yhteiskunnissa puhjenneen epidemian leviämisen estäminen on käytännössä mahdotonta.

Toistaiseksi Suomessa on todettu yksi koronavirustapaus, jossa virus ei tarttunut muihin ja tartunnan saanut henkilökin on jo parantunut.

Ulkoministeriön matkustustiedote sanoo jo koko Kiinasta: “Vältä tarpeetonta matkustamista.”

Kolme skenaariota

Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti kertoo Lännen Medialle kolme mahdollista skenaariota koronaviruksesta.

Ensimmäisessä skenaariossa virus pystytään rajoittamaan Kiinaan ja epidemia laantuu aikanaan.

Toisessa skenaariossa virus on jo levinnyt vähäisten resurssien maihin esimerkiksi Afrikkaan, jossa diagnooseja ei pystytä tekemään eikä tartuntoja estämään. Tällöin läntiset maat joutuisivat kohtaamaan infektiopaineen koko kolmannesta maailmasta. Tämän skenaarion viheliäisyyttä lisää se, että emme tiedä, onko näin jo käynyt.

Kolmannessa skenaariossa Vapalahden sanoin “tallin ovea ei voida enää sulkea, kun hevonen on päässyt ulos”, eli virus leviää kaikkialle. Ainoa toimintalinja on ostaa aikaa.

– Päivä päivältä muut skenaariot kuin ensimmäinen alkavat tulla ilmeisemmiksi, sanoo Vapalahti.

Toistaiseksi ei tiedetä sitäkään, kuinka virus selviää ja leviää esimerkiksi lämpimissä Afrikan maissa ja kuinka se käyttäytyy kevään edetessä.

Vapalahden mukaan kiinalaistutkijoilta saa kuitenkin viruksesta myös luotettavaa tieteellistä tietoa, jonka länsimaiset tutkijat pystyvät varmistamaan.

Sikainfluenssaan kuoli Suomessa muutamia kymmeniä

Vuonna 2009 puhjenneeseen H1N1-virukseen eli sikainfluenssaan kuoli pandemian aikana lopulta maailmanlaajuisesti satoja tuhansia ihmisiä, Suomessa muutamia kymmeniä.

Uuteen koronavirukseen kuolleiden määrä voisi olla julkisuudessa esitetyllä jopa 60 prosentin leviämisarviolla ja 2 prosentin kuolleisuudella 60 000–70 000 suomalaista, maailmanlaajuisesti kymmeniä miljoonia.

Kuolleisuus koronavirukseen on tällä hetkellä suunnilleen kaksikymmenkertainen kausi-influenssaan verrattuna.

THL:n arvio on, että todellinen kuolleisuus on pienempi kuin kaksi prosenttia. Arvio perustuu Kiinan ulkopuolella todettujen viruspotilaiden oirehtimiseen ja kuolleisuuteen.

Toistaiseksi vain kaksi ihmistä on kuollut Kiinan ulkopuolella, kun Japani ilmoitti torstaina ensimmäisestä kuolonuhristaan. Myös Vapalahden mukaan kuolleusuus Hubein maakunnan ulkopuolella on laskenut.

Voi olla, että leviämis- ja kuolleisuusluvut jäävät lopulta kauas pahimmista arvioista. Toistaiseksi tiedämme viruksesta vähän, mutta se mitä tiedämme, antaa aihetta vakaviin varotoimiin.