Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläiset kuolevat aidsiin, koska he luulevat, että tauti on voitettu

Venäjällä luultiin hi-viruksen ja aidsin voitetun uusien lääkkeiden avulla, koska maan johto on vuosien ajan vaiennut ongelmasta. Lähes puolet Euroopan hiv-tartunnoista on Venäjällä.

Virallinen Venäjän johto on vuosien ajan vaiennut hiv- ja aids-ongelmasta niin, että tietämättömät ihmiset luulivat ongelman tulleen jo voitetuksi uusien lääkkeiden ansiosta.

Huippusuosittu venäläinen YouTube-blogaaja Juri Dud paljasti kahden tunnin hiv/aids-ohjelmassaan 11. helmikuuta, että venäläiset ovat olleet autuaan tietämättömiä heidän maassaan riehuvasta pahasta hiv-tartuntaepidemiasta.

Hiv (human immunodeficiency virus) on viruksen aiheuttama krooninen sairaus, johon on kehitetty tehokas lääkehoito. Aids (acquired immunodeficiency syndrome) on hoitamattoman hiv-infektioiden vaihe, jossa ihmisen puolustusjärjestelmä on heikentynyt selvästi.

Yhdessä viikossa videon näki 13 miljoonaa venäläistä. Katsojien määrä kertoo, kuinka suuri yllätys hivin kantajien ja aidsiin sairastuneiden määrä oli venäläisille. Aids-testeihin ryntäsi moninkertainen määrä väkeä. Netissä aidsista kysyttiin monta kertaa enemmän kuin aikaisemmin.

Dudin ohjelman nimi kertoo mistä on kysymys: Hiv – epidemia, josta ei puhuta.

Presidentti Putin vaiennut ongelmasta vuosikaudet

Päävaikenija on ollut presidentti Vladimir Putin. Hän ei ole sanonut sanaakaan ongelmasta kahdeksaan vuoteen. Putin puhui ensimmäisellä ja toisella kaudellaan vuosina 20002008 usein aidsista ja korosti ongelman tärkeyttä, mutta siitä lähtien hän on vaiennut. Virallinen uutisointi noudattelee pitkälti Putinin puheenaiheita. Ei siis ihme, että ihmiset ajattelivat ongelman ratkenneen, kun samaan aikaan kerrottiin uusista ihmelääkkeistä.

Hiv/aids ei kuitenkaan hävinnyt minnekään. Siihen kuolee noin sata ihmistä joka päivä. Venäjällä virallisesti 1,1 miljoonalla ihmisellä on virus tai tauti, ja he levittävät sitä eteenpäin. Lähes puolet Euroopan hiv-tartunnoista on Venäjällä.

Venäjällä sai viime vuonna uuden infektion 103 000 henkilöä, kun Saksassa luku oli 2 600, Ranskassa 6 000 ja Suomessa, jossa aidsiin tartuttiin tehokkaasti, uusia sairastumisia oli 158.

Luvut kertovat, mikä on valistuksen ja vaikenemisen ero. Nyt kun Venäjä helpottaa viisumien saantia, matkailijoiden on hyvä muistaa, että esimerkiksi Pietarissa melkein jokaisella ilotytöllä on hiv/aids.

Päättäjät eivät uskalla toimia omin päin

Suuren venäläisen kansan tietomäärä hiv/aidsista on rajallinen eivätkä lääkäritkään ole siitä aina selvillä. Dud joutui valistamaan ohjelmassaan, että hiv ei leviä hyönteisten välityksellä eikä suutelemalla. Dud joutui ohjelmassaan tekemään sitä työtä, jota valtion ja median olisi pitänyt tehdä jo vuosia.

Päätöksiä haittaa Venäjällä usein hitaus, koska päättäjät eivät uskalla toimia omin päin vaan aina on kysyttävä ylempää ja ylemmän on kysyttävä omalta ylemmältään. Näin päätökset hidastuvat ja ketju pitenee, kunnes lopulta iso johtaja ei ehkä enää tunne koko asiaa.

Venäjän propaganda suitsuttaa isänmaallisuutta kaikkialla, mutta onko kansan terveyttä vaarantavasta ongelmasta vaikeneminen sitä?

Ortodoksinen kirkko: Venäjällä ei ole aidsia

Dudin videon voima oli se, että siinä puhuttiin aivan tavallisten ihmisten kanssa, jotka eivät olleet koskaan ajatelleet, että heillä olisi hiv. Dud haastatteli ihmisiä, jotka olivat normaalissa parisuhteessa, mutta silti heillä oli hiv/aids.

Suuri osa venäläisistä on luullut, että hiv/aidsista kärsivät vain homot tai huumeidenkäyttäjät ja muut laitapuolen kulkijat. Kunnon kansalaisen ei tarvinnut olla siitä huolissaan.

Dud kertoi, että hiv/aids ei ole hävinnyt mihinkään vaan päinvastoin lisääntynyt niin, että 14,5 miljoonasta venäläisestä on 1,1 miljoonalla tauti. Syynä on ehkäisyn ja informaation puute. Dud teki sen mikä Venäjän hallituksen olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

Ongelmana on myös ortodoksinen kirkko, jonka sotilastyylinen organisaatio on päättänyt, että Venäjällä ei ole aidsia eikä siitä sen takia puhuta. Aids jääköön riettaan homo-Euroopan ongelmaksi. Siitähän saavat! Pappien nerokas kehäpäätelmä on se, että kun Venäjällä ei ole homoja, ei ole hiviäkään.

Kirkko on kieltänyt kaiken lisääntymisterveyteen liittyvän opetuksen kouluissa. Kondomi on kielletty sana niissä. Venäläiset nuoret oppivat näitä asioita kaduilla. Presidentti Putin on ryhtynyt kuuntelemaan kirkkoa enemmän ikääntyessään. Hän käy säännöllisesti kirkossa.

Duuma kehui videota

Suurin yllätys oli hallituksen rektio. Se ei suuttunutkaan, kun sen salailu paljastettiin – päinvastoin. Hallituksesta kuului Dudille hyvä-huutoja. Video näytettiin parlamentin alahuoneelle duumalle, joka yhtyi kehumiseen. Myös 30 vuotta siilossaan kököttänyt terveysministeriö sanoi, että on hyvä, kun valistus nyt lisääntyy.

Dudin ohjelma jättää kysymyksen, että onko Venäjän valtio niin heikko, että se tarvitsee ulkopuolisen puhumaan järkeä.

Dudin filmi löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=GTRAEpllGZo