Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus: Suomessa ei ole tällä hetkellä koronavirusepidemiaa ja tartuntariski on pieni

Hallitukseen perustetaan kuuden ministeriön koordinaatioryhmä koronaviruksen leviämisen estämistä varten.

Hallituksen mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä koronavirusepidemiaa ja tartuntariski on pieni, vaikka muutamia tautitapauksia on havaittu.

Hallitus aloitti tänään kello 13.30 tiedotustilaisuuden Suomen varautumisesta koronavirukseen. Tilaisuudessa paikalla ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), kolme muuta ministeriä ja muita asiantuntijoita.

– Hallitukseen on päättänyt lisäkoordinaatiosta. Hallitukseen perustetaan toistaiseksi työskentelevä koordinaatioryhmä, kertoi pääministeri Sanna Marin.

Koordinaatioryhmä koostuu kuudesta vastuuministeriöstä.

– Hallitus sai eilen laajan tilannekatsauksen koronaviruksen ja leviämiseen varautumisesta. Valtioneuvoston tilannekeskus seuraa tilanne päivittäin ja asiaa on käsitelty useita kertoja ministeriössä, Marin kertoi.

Valtion budjetista on varattu Marinin mukaan 8,9 miljoonaa euroa ennakoimattomiin menoihin. Näitä voidaan käyttää myös koronaviruksen aiheuttamiin lisäkustannuksiin.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan Suomi on varautunut mahdolliseen epidemiaan keskimäärin paremmin kuin muut EU-maat.

– Pystymme korottamaan nopeasti valmiutta, Pekonen totesi.

Peruspalveluministeri  Krista Kiuru (sd.) muistutti, että Suomessa on todettu tähän mennessä kaksi laboratorion vahvistamaa koronavirustapausta. Ensimmäinen tapaus todettiin Lapissa kiinalaisella turistilla.

– Hänet on hoidettu, eikä hän ole tartuttanut muita, Kiuru kertoi.

– Samoin eilen todettiin HUS:n alueella toinen tapaus. Hänen läheisensä on tunnistettu ja heidät on laitettu karanteeniin.

Molemmissa tapauksissa tautitapaus on siis tunnistettu, ja terveydenhuolto on ryhtynyt asiaan kuuluviin toimiin. Kiurun mukaan tämä osoittaa, että Suomen järjestelmä toimii.

Hallituksen mukaan myös Suomessa uudet tautitapaukset ovat mahdollisia. Tämän takia on tärkeää tunnistaa oireet ja hoitaa tapaukset sekä estää viruksen leviäminen.

– Kaikki sairastuneet eivät tarvitse sairaalahoitoa, vaan osa voidaan hoitaa kotona ja heidän läheisensä pitää kotikaranteenissa, Kiuru sanoo.

Kulmuni myös opasti ihmisiä käsienpesuun ja käsidesifiointiaineen käyttöön.

– Pahoittelen, että ohjeet ovat näin konkreettisia.

Viranomaiset seuraavat jatkuvasti uuden koronaviruksen leviämistä. Myös viranomaisten varautumista ja yhteistyötä on tehostettu.

Valtioneuvoston etukäteen lähettämän tiedotteen mukaan Suomen terveysturvallisuus on hyvä ja järjestelmä toimii hyvin kaikissa tilanteissa. Viranomaiset tekevät jatkuvasti kansainvälistä yhteistyötä tartuntatautien leviämisen estämiseksi.

Hallitus sai viranomaisilta tilannekatsauksen koronaviruksesta ja siihen varautumisesta keskiviikkona 26. helmikuuta. Pääministeri Sanna Marin antaa tänään iltapäivällä kello 16 eduskunnalle ilmoituksen Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen.

Pääministerin ilmoituksen vuoksi eduskunnan kyselytunti on peruttu, ja sen sijaan eduskunta keskustelee koronavirusaiheesta. Keskustelua voi seurata suorana eduskunnan nettisivulla, TV1:ssä tai Yle Areenassa.