Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus hylkäsi syytteen pommi-iskun valmistelusta Helsingin keskustaan – Vaara rikoksen toteutumisesta oli tuomion mukaan vähäinen

Oikeuden mukaan teon pääpiirteittäinen suunnitelma ei ole riittävä tunnusmerkistön toteuttamiseksi. Syyte törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta hylättiin.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt syytteen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta tapauksessa, jossa oli kyse pommi-iskun suunnittelusta Helsingin keskustaan.

Syyttäjän mukaan vastaaja olisi suunnitellut valmistavansa pommin ja räjäyttävänsä sen väkijoukossa Helsingin keskustassa uudenvuodenaattona vuonna 2018 paikassa, jossa olisi paljon ulkomaalaisia ja muslimeja. Vastaaja oli syyttäjän mukaan valmistanut testiräjähteen. Vastaaja kiisti syytteen.

Oikeuden mukaan syyte on perustunut väitteeseen yksityiskohtaisesta suunnitelmasta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemistä varten.

Tuomiossa todetaan, että räjähteen valmistaminen, räjähteitä koskevan kirjan lataaminen, tekoa koskevat puheet sekä vastaajan kannattama ideologia osoittavat vastaajan suhtautumista taustaltaan erilaisiin uskonnollisiin ja etnisiin henkilöryhmiin sekä luovat perustellun huolen hänen aikomuksistaan.

Oikeuden mukaan vastaajan asennoituminen väkivaltaan osoittaa jonkinasteista valmiutta väkivallan käyttöön. Kyseiset seikat eivät kuitenkaan riitä osoittamaan, että hän olisi tehnyt laissa tarkoitetun kaltaisen yksityiskohtaisen suunnitelman pommin räjäyttämisestä Helsingin keskustassa.

Rikoksen valmistelua koskevalla säännöksellä ei ole oikeuden mukaan tarkoitettu säätää rangaistavaksi pelkkiä pahoja ajatuksia tai puheita. Teon pääpiirteittäinen suunnitelma ei myöskään ole riittävä tunnusmerkistön toteuttamiseksi.

Tuomion mukaan vaara rikoksen toteutumisesta on ollut tekohetkellä vähäinen. Siksi syyte törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvasta rikoksen valmistelusta hylätään.

Vastaaja tuomittiin asiassa sakkorangaistukseen toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta. Hän oli pitänyt hallussaan yleisellä paikalla kääntöveistä. Vastaajalle aiheutunut vapaudenmenetys on katsottu asiassa rangaistuksen täydeksi suoritukseksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.