Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän takia Tallinnan satamassa voi nyt joutua jonottamaan tavallista pidempään – Viro otti tekniikan laajasti avuksi koronan torjunnassa

Vaikka lämpökamera ilmoittaisi kuumeesta, ketään ei kielletä jatkamasta matkaa. Kuumeen mittaukset laajenivat torstaina Virossa satamasta myös lentokentälle ja raja-asemille, kirjoittaa toimittaja Ivo Laks Tallinnasta.

Jono Tallinnan satamassa liikkuu torstaina hieman hitaammin kuin mihin viime aikoina on totuttu. Kaikki matkustajat ohjataan yhdelle väylälle, jonka vieressä kamera ja terveysviranomaiset jo odottavat.

Tallinkin Megastar saapuu Helsingistä harmaaseen Tallinnaan melko tasan kello 12.30. Sataman henkilökunnan mukaan matkustajia on tällä kertaa noin 400.

Koronaviruksen ehkäisemiseksi Viron rajoilla mitataan nyt matkustajien kuumetta lämpökameroilla. Tämä ei kuitenkaan viivästytä maihinnousua merkittävästi. Sitä paitsi autolla matkustavat jäävät seulonnan ulkopuolelle.

Ensimmäiset lämpökamerat otettiin käyttöön keskiviikkona Tallinnan sataman A-terminaalissa, johon saapuvat Viking Linen ja Eckerö Linen matkustajalaivat. Torstaina kamera ilmestyi viereiseen vastikään peruskorjattuun D-terminaaliin, joka on Tallink-Siljan käytössä.

Kamera antaa hälytyksen

Lämpökamera antaa hälytyksen, jos matkustajan ruumiinlämpö on yli 38 astetta. Silloin hänet pyydetään sivuun ja mitataan uudestaan.

Se ei kuitenkaan ole pakollista eli halutessaan siitä voi kieltäytyä. Ketään ei siis kielletä jatkamasta matkaa.

Matkustajat seuraavat huvittuneena, mitä on tekeillä. Jotkut tuijottavat kameraa, jotkut ovat nenä kiinni puhelimessa eivätkä huomaa mitään.

Melkein kaikki kääntyvät lämpökameran ohitettuaan katsomaan, mitä siellä viranomaisten tietokoneella näkyy.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset työntekijät jakavat kaikille halukkaille infolehtisiä koronaviruksesta.

Valtaosa ottaakin lehtisen, vilkaisee sitä hetken liukuportaissa matkalla alas ulko-ovelle ja jättää sen sitten ala-aulassa pöydälle, jonka vieressä on käsidesiä.

Jos selvästi sairas, matka jatkuu sairaalaan

Viron terveysviraston kriisitoimikunnan jäsen Ragnar Vaiknemets kertoo, että lämpötilan raja on määritelty sillä perusteella, että joidenkin ihmisten ruumiinlämpö saattaa normaalistikin olla lähellä 38 astetta.

– Eikä kuume sinänsä tarkoita koronaviruksen tartuntaa. Mutta jos henkilö suostuu neuvontaan, häneltä kysytään mahdollisesta viipymisestä kriisialueilla ja suositellaan vapaaehtoista karanteenia, Vaiknemets sanoo.

– Jos ihminen on kuitenkin selvästi sairas, voidaan hälyttää ambulanssi ja matka jatkuu sairaalaan.

Torstain keskipäivän lautalla ei Tallinnaan lämpökameran mukaan saapunut yhtäkään kuumeista matkustajaa.

Torstaina matkustajien kuumemittaukset aloitettiin myös Tallinnan lentoasemalla ja Koillis-, Kaakkois- ja Etelä-Viron raja-asemilla, joiden läpi kansainvälinen joukkoliikenne kulkee.

Kaiken kattava seulonta ei realismia

Viron sosiaaliministerin Tanel Kiikin mukaan valvonta koskee matkustajajunia ja linja-autoja.

– Koko liikenteen kattava kuumeseulonta ei ole realistista, hän sanoo.

Lämpökamerat otettiin käyttöön Tallinnan satamassa ja lentoasemalla sekä maarajoilla Viron hallituksen pyynnöstä osana terveysviranomaisten koronaviruksen toimintaohjelmaa.

Viron rajavartioviranomaisten mukaan Viron terveysvirasto ja paikalliset Punaisen Ristin vapaaehtoiset vastaavat kuumemittauksista.

Virossa todettiin torstaina maan kolmas koronatartunta.