Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohu presidentistä armeijan vaatteissa oli turha – Maastoreissua räntäsateessa ei tehdä pikkukengissä

Näkökulma: Kun armeija pukee, vilu ei yllätä. Presidentti Sauli Niinistön maastopuvusta ja kapteenin natsoista syntyi aiheeton poru, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Anita Simola.

Mitä jää menneestä viikosta mieleen muuta kuin Kreikan pakolaistilanne ja siitä kumpuavat sekavat linjaukset hallituksen sisällä?

Mieleen tulee ainakin yksi tapahtuma, joka on kirvoittanut keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Presidentti Sauli Niinistö tarkasti Panssariprikaatin keskiviikkona Hattulassa. Vierailun ohjelmaan kuului panssaripataljoonan harjoitusten seuraaminen maastossa.

Lue myös: Niinistö kiistää ristiriidat Syyrian pakolaisista – “Ehkä äänenpainoni ovat hieman erilaiset”

Pian julkisuuteen levisi kuvia, joissa presidentti seuraa kiinnostuneena harjoituksia armeijan maastopukuun pukeutuneena ja kapteenin arvomerkit rinnassa.

Tästä osa suomalaisista riehaantui. Onko presidentin soveliasta esiintyä julkisesti sotilasasussa?

Yksi keskustelun avaajista oli vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

– Ei ole mitenkään ihan poikkeuksellista, että johtajat käyttävät sotilasasuja. Heti tulee mieleen esimerkiksi Fidel Castro tai Hugo Chavez, Arhinmäki kirjoitti Twitterissä.

Castro oli Kuuban pitkäaikainen presidentti. Chavez oli puolestaan Venezuelan presidentti.

Presidentin asuvalinta keräsi kommentteja myös muilta poliitikoilta. Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä kirjoitti, ettei asun käyttö ole poikkeuksellista myöskään Suomen historiassa.

Somessa on kyselty, onko Niinistö ensimmäinen presidentti sitten Carl Gustaf Mannerheimin, joka esiintyy julkisuudessa sotilaspuvussa arvomerkein.

Tuntuu siltä, että taas on sorruttu tekemään tikusta asiaa. Presidentti oli maastoharjoituksissa. Taivaalta tuprusi räntää. Mihin asuun hänen olisi arvostelijoiden mielestä pitänyt pukeutua, jos ei isäntänä toimineen panssariprikaatin antamiin vaatteisiin?

Olisiko valokuva hytisevästä presidentistä nahkaisissa pikkukengissä keskellä maastoa ollut paremmin hyväksyttävissä? Silloin somessa olisi surkuteltu presidenttiä, joka on viety vaikeakulkuiseen maastoon värjöttelemään ja kaiken huipuksi asetettu alttiiksi kevätkauden flunssa-aallolle.

Huomiota ovat herättäneet myös arvomerkit. Niinistö on sotilasarvoltaan kapteeni. Kersantinko arvomerkit hänen pukuunsa olisi pitänyt kiinnittää?

Ikänsä puolesta Niinistö ei kuulu enää reserviin, mutta sotilasarvo ei katoa mihinkään.

On myös muistettava, että Panssariprikaatissa vieraillut presidentti on armeijan ylipäällikkö.

Armeijan maastopukuja ovat voineet käyttää muutkin siviilit kuin reserviläiset.

“Tuntuu siltä, että taas on sorruttu tekemään tikusta asiaa.”

Kun medialle on järjestetty kurssitusta, ovat vaatetus ja kengät tulleet talon puolesta.

Maanpuolustuskursseilla osallistujat puetaan kunnolla ennen maastoon lähtöä. Kukaan ei tässä maassa taida osata kerrospukeutumisen sääntöjä yhtä hyvin kuin Puolustusvoimat. Eipä tule vilu.

Asujupakka näyttää osuneen myös presidentin omaan silmään. Hän kommentoi myöhemmin Pohjois-Suomen vierailullaan panssariprikaatin maastopukua.

– Sattui sellainen keli, että siviilimiehen takeilla ei siellä olisi pärjännyt, ja siksi pyysin vähän virka-apua Puolustusvoimilta. Olen kapteeni ja sen merkit pantiin näkyviin takkiin. En sitä niin kauheasti ajatellut. Tiesin vain, että on hyvä suojautua tuulelta ja sateelta, presidentti vastasi, kun Ilta-Sanomat kysyi sotilasmerkkien käytöstä.

Niinpä. Ehkä ei olisi muidenkaan kannattanut ajatella niin syvällisesti. Kyse oli käytännön tarpeista.

Korjattu 6.3.2020 kello 13.11. Korjattu Panssariprikaatin nimen kirjoitusasu ja oikea paikkakunta. Panssariprikaati sijaitsee Hattulassa, ei Hämeenlinnassa.