Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona tuli vauhdilla Hämeenlinnan luottamuselimiin – Katso suora lähetys kaupunginvaltuustosta kello 18

Valtuusto keskustelee tänään myös keinoista vähentää lapsiperheiden köyhyyttä ja Metritiski-areenan korjauslainasta.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto saa tänään maanantaina pikavauhtia käsiteltäväkseen kaupungin hallintosäännön muutoksen, joka koskee erityistoimivallan käyttöönottoa. Ylimääräisen kokouksen pitänyt kaupunginhallitus päätti muutoksesta jo osaltaan maanantaina iltapäivällä.

Asiaa koskeva pykälä lisättiin valtuuston jo aiemmin julkaistulle esityslistalle maanantaina.

Kaupunginjohtajan toimivaltaan esitetään lisättäväksi kohta, jonka mukaan erityistoimivalta voidaan ottaa käyttöön tilanteissa, joissa paikallinen, kansallinen tai kansainvälinen häiriötilanne niin vaatii. Erityistoimivallan käyttöönotosta päättää kaupunginhallitus tai kiireellisessä tapauksessa kaupunginjohtaja itse.

Jos valtuusto päättää maanantaina hyväksyä muutokset, ne astuvat voimaan heti huomenna tiistaina.

Kaupungin johtoryhmä valmistelee päätökset

Häiriötilanteiden aikana kaupunginjohtaja voi käyttää hallintosäännön määrittelemästä toimivallasta poiketen päätösvaltaa peruspalveluiden tai kuntalaisten turvaamiseksi ja häiriötilanteiden normalisoimiseksi, muutosesityksessä todetaan. Lisäksi kaupunginjohtajalla on oikeus päättää kaikista kaupungin palveluiden vaatimista tilapäisistä muutoksista häiriötilanteen niin vaatiessa.

Kun kyseessä on kansallinen tai kansainvälinen häiriötilanne, päätöksissä huomioidaan kansalliset ohjeet ja suositukset. Erityistoimivallan nojalla tehdyt päätökset valmistelee aina kaupungin johtoryhmä tai johtoryhmän kokoukseen osallistuva asiantuntija.

Erityistoimivallan käyttämisen lakkaamisesta päättää kaupunginhallitus.

Kaupunginhallitus tartuntautivastaavaksi

Hämeenlinnan kaupungin nykyinen hallintosääntö on tullut voimaan 1. tammikuuta tänä vuonna. Hallintosäännöstä puuttuu häiriötilanteisiin tarkoitettu ja nopeita päätöksiä varten tarkoitettu erityinen toimivallan käyttö.

Nyt meneillään oleva koronavirusepidemia katsotaan häiriötilanteeksi, jonka hallitsemiseksi noita nopeita päätöksiä vaaditaan. Päätösvallan delegoimisella viranhaltijalla turvataan päätösesityksen mukaan nopea reagointi häiriötilanteen hoitamiseksi.

Hallintosääntöön esitetään myös muutosta, joka siirtää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätösvallasta kaupunginhallituksen päätösvaltaan kohta ”toimii tartuntatautien torjunnasta vastaavana kunnan toimielimenä”.

Myös tällä on tarkoitus turvata nopeiden päätösten tekeminen esimerkiksi sähköisessä kokouksessa.

Toimivalta voidaan tarvittaessa siirtää takaisin sosiaali- ja terveyslautakunnalle seuraavassa hallintosääntömuutoksessa.

Näet tästä suoran lähetyksen valtuustosta kello 18 alkaen. Juttu jatkuu videoikkunan jälkeen:

Uusi koulu halutaan rakentaa vastuullisesti

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto saa tänään päätettäväkseen myös Vuorentaan uuden koulun rakentamisen.

Esityksenä on, että 2,95 miljoonan euron investointi hyväksytään vuosille 2020–21. Summa ei sisällä irtokalusteita, varusteita eikä merkittävää pihan rakentamista.

Uudisrakennuksen investointi on määrä aloittaa vuonna 2020.

Keskustelua herättänee jo lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa päätetty linjaus, että mahdollisuuksien mukaan hankkeessa tulee huomioida vastuullisuutta korostavat sertifikaatit kuten pohjoismainen joutsenmerkki.

Etenkin vihreät ovat halunneet, että joutsenmerkin myöntämisen mukaiset kriteerit otettaisiin tässä koulukohteessa mukaan jo kilpailutusvaiheessa.

Kaupunki suosittelee, että yleisö ei saavu Raatihuoneen valtuustosaliin, vaan seuraa kokouksia verkosta.

Lapsiperheiden köyhyyttä on jo palloteltu luottamuselimissä

Valtuusto saa mitellä myös siitä, mitä Hämeenlinnassa on tehty ja pitäisi tehdä lapsiperheiden hyväksi.

Kristillisten valtuutettu Kylli Kylliäinen jätti viime kesäkuussa aloitteen toimenpideohjelmasta, jolla vähennettäisiin lapsiperheiden köyhyyttä. Aloitteen allekirjoitti myös 18 muuta valtuutettua kristillisdemokraateista, vasemmistoliitosta ja sosialidemokraateista.

Aloitteen mukaan Hämeenlinnassa alle 18-vuotiaista 11 prosenttia elää kotitalouksissa, joiden tulot jäävät suhteellisen pienituloisuusrajan alapuolelle.

Virkamiehet: Ohjelma ei nyt tarkoituksenmukainen

Aloitteeseen vastauksen valmistelleet virkamiehet olivat sitä mieltä, ettei erillistä toimenpideohjelmaa ole tarkoituksenmukaista tehdä.

He vetosivat myös siihen, että kaupungin johtoryhmä on alkuvuonna päättänyt alkaa valmistella “rakenteellista kokonaisuutta” lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointiin liittyvistä toimista.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta (sihy) päätti kuitenkin äänestyksen jälkeen esittää lisäksi myös toimenpideohjelman laatimista.

Kaupunginhallitus hyväksyi helmikuussa lopulta – myös äänestyksen jälkeen – ehdotuksen, että sihy listaa sosiaali- ja terveyslautakunnan kanssa olemassa olevat toimet “lapsiperheiden osallisuuden vahvistamiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi”.

Riittääkö siis pelkkä listaus vai tehdäänkö ohjelma, jolla lapsiperheiden köyhyyttä vähennettäisiin? Tuosta asetelmasta valtuusto jatkaa keskustelua maanantai-iltana.

Metritiskiä ja asemakaavoja

Urheiluväkeä kiinnostaa, hyväksyykö valtuusto mukisematta Metritiski-areenan lainalle esitetyn omavelkaisen takauksen. Hämeenlinnan Jäähalli Oy rahoittaa noin 1,3 miljoonan euron lainalla jäähallin katon kantavien rakenteiden uusimisen.

Käsittelyssä on myös muutama asemakaava-asia – Ahveniston sairaalan alueelta, Vanhalta Helsingintieltä ja Painokankaanmäeltä. HäSa

Uutinen päivitetty hallintosääntömuutoksen esityksellä 16.3. kello 17.40.

Lue myös: Virus vakavoitti Hämeenlinnan valtuuston – Kaupunginjohtajalle ja -hallitukselle poikkeusvaltaa (16.3.2020)