Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään on perjantai ja 13. päivä – Tässä on kolmetoista faktaa kolmestatoista

Perjantain 13. päivän kunniaksi tässä on kolmetoista asiaa, joita et ehkä tiennyt luvusta 13.

1. Perjantai ja 13. päivä on epäonnen päivä.

Tai niin ainakin väitetään. Tätä päivää pidetään arkiuskomuksissa ja populaarikulttuurissa usein päivänä, jolloin asioilla on tapana mennä pieleen ja numeroa 13 on pidetty epäonnen lukuna.

Perjantain 13. päivän maine huono-onnisena päivänä alkoi käytännössä levitä vasta 1800-luvun lopulla.

2. Sille miksi luku 13 olisi epäonninen, on esitetty monta syytä.

Jotkut liittävät numeron 13 esimerkiksi Juudakseen, joka Raamatun tarinassa petti Jeesuksen. Toisen teorian mukaan luku 13 olisi epätäydellinen, koska vuodessa on 12 kuukautta.

3. Triskaidekafobia on numeron 13 taikauskoista pelkoa.

Numero saatetaan kokea niin pahaenteiseksi, että esimerkiksi hotellihuoneessa numero 13 asuminen saattaa olla ahdistavaa tai jopa mahdotonta.

Yhdysvalloissa on tämän takia välillä jätetty kerrosten tai huoneiden numeroinnissa kolmetoista pois välistä. Myös osa lentoyhtiöistä on jättänyt rivin 13 pois koneistaan.

Jos erityisesti perjantai 13. päivä aiheuttaa sinulle ahdistusta saatat kärsiä triskaidekafobian lisäksi paraskavedekatriafobiasta. Jos taas edellä olevat hankalat sanat aiheuttavat sinulle tuskaa, saatat kärsiä myös hippopotomonstrosesquippedaliofobiasta (pitkien sanojen pelko).

Jos nämä kaikki erilaiset fobiat tuntuvat pelottavilta, saatat kärsiä fobofobiasta (pelkojen pelko).

4. Kolmentoista pitäminen epäonnenlukuna on lähinnä länsimainen uskomus.

Aasiassa vastaavia ennakkoluuloja ja taikauskoja liitetään numeroon neljä, sillä useissa kielissä se lausutaan samoin kuin kuolemaa tarkoittava sana.

Italiassa epäonnenlukuna pidetään seitsemäätoista ja monissa Välimeren alueen maissa 13 on jopa onnen luku, jolla juhlistetaan temppeliherrojen vangitsemista Ranskan kuninkaan käskystä perjantaina 13. lokakuuta 1307. Ritarikunnan jäsenet päätyivät roviolle harhauskoisuudesta tuomittuina.

5. Perjantaina 13. päivänä tapahtuu enemmän onnettomuuksia kuin viikonpäivinä keskimäärin.

Onnettomuuksien määrän nousu ei tosin johdu kolmannestatoista päivästä vaan perjantaista. – Kaikista vahingoista perjantaisin sattuu 15,8 prosenttia, kun keskimäärin viikonpäivien vahinkoprosentti on 14,3. Tämä selittynee muun muassa ajoneuvovahingoilla, joita sattuu viikonlopun alun ruuhkissa, POP Vakuutuksen aktuaarijohtaja Erkka Jalonen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Jalosen mukaan ainoa poikkeama koskee veneitä, joille sattuu perjantaisin 13. päivänä vahinkoja hieman tavallista perjantaita enemmän. Jalosen mukaan kyse on kuitenkin niin pienestä erosta, että se voi johtua esimerkiksi säästä.

Costa Concordia ajoi karille ja upposi perjantaina 13. päivänä vuonna 2012 ja perjantaina 13. marraskuuta 1970 puoli miljoonaa ihmistä kuoli myrskyssä nykyisen Bangladeshin alueella.

Vakuutusyhtiön näkökulmasta maanantai on kuitenkin viikonpäivistä onnettomuusalttein.

6. Lotossa numero 13 arvottiin vuonna 2018 päänumeroksi 8 kertaa, mikä on alle puolet yleisimmän numeron (16) esiintymiskerroista.

Vähiten viime vuonna arvottiin numeroa 23, joka osui päänumeroksi vain kolme kertaa.

13 kuulu myös pelaajien valinnoissa keskikastiin. Viime vuoden viimeisellä kierroksella 17 prosenttia pelatuista lottoriveistä sisälsi numeron 13. Numero yhdeksän oli mukana lähes joka neljännessä pelatussa rivissä.

7. 13 on alkuluku ja fibonaccin numero.

Alkulukuja ei voida jakaa tasan muilla kokonaisluvuilla kuin yhdellä tai sillä itsellään. Ne kiehtovat matemaatikkoja ja niitä käytetään muun muassa salausjärjestelmissä.

Fibonaccin lukujonossa jokainen numero muodostuu laskemalla yhteen kaksi edellistä numeroa, esimerkiksi 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21. Luonnossa esiintyy vastaavalla kaavalla muodostuvia rakenteita.

8. HPK:ssa kukaan ei pelaa tällä kaudella numerolla 13.

Sen sijaan viime kauden numero seiska Otto Paajanen aloitti 13. päivänä kautensa HIFK:n paidassa numero 13. Otto on syntynyt syyskuun 13. päivänä vuonna 1992. Teemu Selänne pelasi NHL:ssä rookie-kaudellaan Winnipegissä numerolla 13, eikä menestys jäänyt ainakaan numerosta kiinni: 76 maalia ja tulokkaiden maaliennätys. Myös Mats Sundin on menestynyt jääkiekossa sangen hyvin pelinumerostaan huolimatta.

9. Myös muita lajeja on harrastettu menestyksekkäästi numerolla 13.

Portugalilainen Eusébio oli yksi 1960-luvun parhaista jalkapalloilijoista ja saksalainen Gerd Müller teki vuoden 1972 aikana 85 maalia. Ennätyksen rikkoi vasta Lionel Messi vuonna 2012. Formula 1:ssä numero 13 on varattu Pastor Maldonadolle .

10. Tänä vuonna 13. päivä osuu perjantaille kahdesti. Seuraava on joulukuussa.

Enimmillään vuodessa voi olla kolme “epäonnenpäivää” helmi-, maalis- ja marraskuussa. Karkausvuosina perjantai 13. päivä on tammi-, huhti- ja heinäkuussa.

11. Perinteisessä korttipakassa on neljä maata, joissa jokaisessa on kolmetoista korttia.

Aiheesta voi kuulla lisää Tapio Rautavaaran esittämässä laulussa “ Korttipakka “.

12. Perjantai 13. päivä -elokuvat ovat kauhun klassikoita.

Jääkiekkomaskia käyttävästä murhaajasta kertovaan elokuvasarjaan on vuodesta 1980 lähtien tehty 12 osaa.

Jostain käsittämättömästä syystä kolmastoista osa on vielä tekemättä.

13. 13 onkin onnellinen luku.

Matematiikassa onnelliseksi luvuksi kutsutaan sellaista positiivista kokonaislukua, jonka numeroiden neliöiden summasta saadaan ennen pitkää 1, kun sen numeroiden neliöitä lasketaan yhteen. Viisi ensimmäistä onnellista lukua ovat 1, 7, 10, 13 ja 19.

Sellaisia lukuja, jotka eivät ole onnellisia, kutsutaan luonnollisesti onnettomiksi. Valtaosa luvuista on onnettomia, mikä kuulostaa aika epäonniselta.

Juttu on ensimmäisen kerran julkaistu Hämeen Sanomissa 13.9.2019.