Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brasilian presidentti Bolsonaro kieltäytyy noudattamasta karanteenia ja kannustaa kansalaisia kaduille koronaviruspandemiasta huolimatta

Seitsemän Bolsonaron matkaseurueesta sairastui. Hänellä ei testin mukaan ole virusta.

Brasiliassa presidentti Jair Bolsonaro otti sunnuntaina yhteiskuvia kannattajiensa kanssa ja ylisti näiden mielenosoituksia maan suurimmissa kaupungeissa, kertoi Reuters. Käytöstä kritisoitiin, sillä muualla maailmassa väkijoukkojen kokoontumista on rajoitettu viruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Bolsonaro näytti vähät välittävän varotoimista, joita hänelle on suositeltu hiljattaisen Floridan-matkansa jälkeen. O Estado de S.Paulo -lehden mukaan Bolsonaron lääkärit suosittelivat tälle ensi viikon alkuun saakka kestävää karanteenia.

Presidentillä ei ole testin mukaan virusta, kuten ei ole hänen tapaamallaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpillakaan. Hänen matkaseurueestaa kuitenkin jo seitsemäs ihminen sairastui viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin, lehti kertoi.

“En voi määrätä asiasta”

– Vaikka ehdotin tapahtuman siirtämistä, en voi määrätä asiasta koska tämä ei ole minun protestini. Ihmiset ovat kaduilla, koska kaikki on heitä vastaan, niin lehdistö, virus kuin siihen liittyvät suositukset, Bolsonaro sanoi.

Brasilialaiseen jalkapallopaitaan pukeutunut Bolsonaro tervehti ihmisjoukkoa lyömällä heidän kanssaan käsiä yhteen, ottamalla selfieita kännyköillä ja nojaamalla ihmisiin.

Facebook-sivullaan julkaistussa videossa Bolsonaro sanoi, että on “korvaamatonta” nähdä kaduilla niin paljon hänen kannattajiaan.

“Hyökkäys kansanterveyttä vastaan”

Parlamentin puheenjohtaja Rodrigo Maia sanoi, että Bolsonaro hyökkäsi kansanterveyttä vastaan. Senaatin puheenjohtaja Davi Alcolumbre puolestaan totesi, että on välinpitämätöntä kannustaa ihmisiä joukkoprotesteihin.

Bolsonaro hyökkäsi kritisoijiaan vastaan sanomalla CNN Brasilin mukaan, että heidän tulisi osallistua protestiin jotta nähtäisiin, millaisen vastaanoton he saisivat. Myös terveysministeri Luiz Henrique Mandetta piti joukkokokoontumisia virheenä.

Koronavirus alkoi levitä Latinalaisessa Amerikassa muuta maailmaa myöhemmin. Sunnuntaina Brasiliassa oli lähes kaksisataa vahvistettua tapausta. Naapurimaat Argentiina ja Peru ilmoittivat sunnuntaina sulkevansa rajan.