Hallitus on ilmoittanut järeistä toimista koronaviruksen hidastamiseksi.
Hallitus julkaisi yksityiskohtaisen 19 kohdan toimenpidelistan, jonka avulla pyritään suojaamaan ikääntynyt väestö ja turvaamaan terveydenhuollon toiminta.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koronaviruksen tilannekuva on muuttunut viikonlopun aikana.
Valtioneuvosto on tänään istunnossaan yhdessä tasavallan presidentin kanssa todennut poikkeusolot. Marin ilmoitti, että valmiuslaki otetaan käyttöön Suomessa.
Hallituksen linjaamat toimenpiteet sanasta sanaan:
Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään.
Hämeen Sanomat kertoi jo ennen tiedotustilaisuuden alkua, että kouluja ollaan Suomessa sulkemassa.
Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1–3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.
Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.
Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.
Rajoituksia julkisiin kokoontumisiin, kultuuri- ja harrastustiloja kiinni
Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.
Vierailujen kieltämisellä suojellaan vanhuksia
Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.
Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.
Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.
Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.
Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia
Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.
Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.
Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.
Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.
Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa
Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.
Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen.
Rajoituksia matkustukseen
Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta.
Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.
Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.
Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.
Tämä päätösten taustalla
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan epidemia on keskittynyt Eurooppaan. STM:n tilannearvio on, epidemia leviää aiempaa nopeammin.
Pitää kaikin keinoin tasata tautihuippua, jotta terveydenhuolto kestää kuormituksen.
Päiväkodit pysyvät auki, mutta vanhemmat jotka voivat pitää lapset kotona, tekevät niin. Koulut menevät kiinni, mutta kriittisissä tehtävissä toimivien vanhempien lapsille järjestetään opetus. Etäopetusta käytetään laajasti.
-Suomi varautuu kaikissa toimissa siihen, että ikäihmiset pysyisivät suojassa ja muu väestö ottaa koronaviruksen väestöpohjalta vastaan, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
Maanantaina hallitus kokoontui neuvotteluun ja ylimääräiseen valtioneuvoston istuntoon koronavirustilanteen vuoksi kello 12 alkaen.
Hallitus kertoo koronaviruksen aiheuttamista toimenpiteistä kello 17.
Paikalla hallituksesta ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.). Lisäksi mukana ovat kansliapäällikkö Kirsi Varhila (STM), kansliapäällikkö
Anita Lehikoinen (OKM) sekä THL:n johtaja Mika Salminen.
Suomessa yli 250 vahvistettua tartuntaa
Suomessa on siirrytty koronaviruksen osalta todennäköisesti epidemiavaiheeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että koronatartunnan voi saada nyt periaatteessa mistä tahansa.
Suomessa on varmistettu maanantaihin mennessä virallisesti yli 250 koronatartuntaa. Yksi sairastunut on tehohoidossa. THL:n mukaan sairastuneiden määrä voi olla 20–30 kertaa testaamalla varmistettuja tartuntatapauksia suurempi, mikä tarkoittaa epidemiaa.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä ei sunnuntain näytteissä todettu uusia koronavirustapauksia. Sairaanhoitopiiri tiedotti tuoreet virustestitulokset maanantaina aamupäivällä kello 10 jälkeen.
Viikonlopun jälkeen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on vahvistanut maakunnassa 11 koronavirustartuntaa. Sairastuneista yksi, ensimmäisenä maakunnassa sairastunut hämeenlinnalaisperheen lapsi, on jo parantunut sairaudesta.
Info siirtyi yli kahdella tunnilla, alkaa klo 16.30 jälkeen
Hallituksen tiedotustilaisuuden piti alkaa kello 14, mutta sitä päätettiin siirtää kahdella tunnilla. Voit seurata tiedotustilaisuutta tämän artikkelin yhteydestä.
Hallituksen tiedotustilaisuus on päättynyt.
Juttu päivitetty kauttaaltaan ja lisätty hallityksen yksityiskohtainen toimenpidelista 16.3. kello 17.18. Juttua täydennetty kello 18.00 ja 19.3. kello 16.40 korjattu alun muotoilusta tieto, että Marin ottaisi valmiuslain käyttöön. Marin ilmoitti, että valmiuslaki otetaan käyttöön.