Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin, pelastusväen ja rajavartioston henkilöstön riittävyys on jatkuvassa seurannassa koronaviruksen aikana

Sisäministeriö varoittaa turhista tiedustelusoitoista, hätäkeskukset kuormittuvat. Poliisi on jo lykännyt ei-kiireellisten tehtävien käsittelyä.

Korona leviää ja monen mielessä on käynyt skenaario, jossa virus uhkaa sisäistä turvallisuuttamme. Miten käy, jos yhteiskunnan kaikkein tärkeimmissä avainryhmissä sairastuu kerralla iso joukko työntekijöitä?

Sisäministeriöstä rauhoitellaan ja kerrotaan, että tilanne on hallinnassa.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä sanoo, että varautumissuunnitelmia on tehty huolella joka sisäministeriön hallinnonalalla, niin rajavartioinnissa, pelastustoimessa kuin poliisissakin.

– Pelastuslaitokset ovat etupäässä kunnallisia toimijoita ja kunnat itse ovat arvioineet tilannetta, ja ne ovat mahdollisesti antaneet suosituksia. Totta kai olemme korostaneet varotoimina myös kaikkia niitä ohjeita, joita on annettu koko kansalle.

Sisäministeriössä on kartoitettu resurssien riittävyyttä, jos henkilöstöä sairastuu merkittävästi.

– Tätä työtä teemme jatkuvasti, eli arvioimme, miten turvataan riittävästi henkilöstöä poliisiin, rajavartiostoon sekä pelastustoimeen, jos sairaustapauksia on paljon. Jonkin verran reserviä on käytettävissä.

Tärkeintä on huomata, että kiireelliset henkeä ja terveyttä uhkaavat tilanteet sekä muut hälytystehtävät asetetaan aina etusijalle.

Tehtäviä kiireen mukaan

– Poliisissa on jo tehty linjaus, jonka mukaan ei-kiireellisiä tehtäviä voidaan lykätä tuonnemmaksi.

Pimiä korostaa, että poliisi hoitaa kaikkina aikoina kiireelliset tehtävät. Poliisin henkilöstö on ohjeistettu ennaltaehkäisystä ja altistumistapauksista.

Pimiä kertoo, että hän on kuullut yksittäisistä koronatapauksista sisäministeriön hallinnonalalla.

– Jonkin verran on altistuneita, mutta tässä vaiheessa ei ole vielä aihetta huoleen.

Älä soita turhaan

Korona lietsoo pelkoa ja kansa janoaa tietoa. Tästä syystä myös hätäkeskuksiin on tulvinut puhelinsoittoja.

Sisäministeriöstä korostetaan, että turhat tiedustelusoitot kuormittavat hätäkeskuksia ja saattavat viivästyttää hätätilanteessa olevien henkilöiden avunsaantia.

Varusmiehille turvaa

Puolustusvoimat on jo tehnyt muutoksia varusmiesten lomajärjestelyihin, ja kertausharjoitusten järjestämiseen koronavirustilanteen vuoksi.

Muun muassa viikonloppuvapaat alkavat perjantain sijaan poikkeuksellisesti lauantaina. Samalla siirrytään malliin, jossa yksi kolmasosa palveluksessa olevista on kerrallaan viikon verran lomalla, mitä seuraa kahden viikon palvelusjakso varuskunnassa.

Päätökset lomien ajankohdista tehdään joukko-osastokohtaisesti.

Maanantaina puolustusvoimat ilmoitti, että kriisinhallintaoperaatioiden henkilöstön palvelusvapaat keskeytetään.

Lakisääteiset hoidetaan

Puolustusvoimissa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta viime viikolla. Sairastunut on henkilökuntaan kuuluva sotilas.

Lännen Media tiedusteli pääesikunnasta, miten siellä on varauduttu siihen, jos kantahenkilökuntaan kuuluvia sairastuu yhä enemmän, ja jos avainryhmiin kuuluvat sairastuvat yhtä aikaa?

Pääesikunnasta muistutettiin, että valmius on asia, josta puolustusvoimat ei anna tietoa julkisuuteen edes koronan aikana. Lähtökohta on, että puolustusvoimat hoitaa lakisääteiset tehtävänsä kaikissa tilanteissa, ja tämän mukaan myös toimitaan ja varaudutaan.

Eläkkeellä olevat töihin?

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi viikonvaihteessa Lännen Median maakuntalehdissä, ettei eläkkeellä olevia hoitajia ole hälytetty töihin sairaaloihin.

– Ei ole Suomessa sellainen tilanne. Meidän hoitokapasiteettimme riittää vielä ihan hyvin, mutta sairaaloilla on olemassa tähän valmius.

Hän muistutti, että aiemminkin on jouduttu hälyttämään eläkkeellä olevia hoitajia töihin, kun on ollut esimerkiksi kovia influenssapiikkejä tai osaston työntekijöillä vatsatautiepidemia.