Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paateron mukaan yritysten määräaikaiset verojen lykkäykset korvataan kunnille, muista kuntien tukitoimista ei ole vielä päätetty

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) toisti pääministeri Sanna Marinin (sd.) toivomuksen, etteivät kunnat alkaisi laajamittaisesti irtisanomaan tai lomauttamaan ihmisiä.

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan hallitus linjasi jo viime viikolla yrityspaketin yhteydessä, että kunnille korvataan yrityksille luvatut määräaikaiset verojen maksun lykkäykset.

Paateron mukaan muista kuntien tukitoimista voidaan päättää lisätalousarvion yhteydessä tai huhtikuun kehysriihessä. Kysymys voi olla valtionosuuksien lisäämisestä tai yhteisöveron jako-osuuksien muuttamisesta kunnille edullisemmaksi.

Paatero sanoi, että akuutti paikka näiden arvioiden tekemiseen on kehysriihessä. Se järjestetään 7. huhtikuuta.

Ongelmana arvioinnissa on Paateron mukaan se, ettei vielä ole tietoa kriisin kestosta.

Tietoa päätöksentekoa varten hallitus saa verohallinnolta ja kunnilta. Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ennuste valmistuu ennen kehysriihtä.

Paatero toisti pääministeri Sanna Marinin (sd.) toivomuksen, etteivät kunnat ala laajamittaisesti irtisanomaan tai lomauttamaan ihmisiä.

– Pyydän kuntapuolta pidättäytymään mittavista lomautuksista tai irtisanomisista. Me tulemme kuntapuolen taloudenkin katsomaan kokonaisuudessaan, Marin sanoi perjantaina.

Paaterolta kysyttiin, mitä koronakriisi vaikuttaa kuntien menoja lisääviin uudistuksiin, joista ei ole vielä säädetty lakeja. Näitä ovat muun muassa hoitajamitoitus sekä toisen asteen opetuksen maksuttomuus.

– On liian aikaista arvioida näiden isojen, useamman vuoden päähän ulottuvien lakiesitysten muutostarpeita, Paatero sanoi.

Kuntien palkkaneuvottelut ovat katkenneet. Hoitajaliittoja Tehyä ja Superia on arvosteltu siitä, että pyrkivät käyttämään kriisitilannetta hyväkseen muita suuremmissa palkkavaatimuksissaan.

Paatero toivoo, että neuvotteluissa olisi yhteinen tahtotila.

– Mikä tahansa se päätös on, niin toivon, että kaikki neuvotteluosapuolet olisivat päätöksiä tekemässä yhdessä, hän sanoi.

Kuntaliitolta 1,5 miljardin arvio

Kuntaliitto arvioi sunnuntaina, että koronaepidemia heikentää kuntien taloutta tänä vuonna minimissään 1,5 miljardia euroa. Tämä perustui 24 suurimman kaupungin talousjohtajien arvoihin.

Arvion mukaan kuntien kunnallis- ja yhteisöverotulot romahtavat yli 700 miljoonaa euroa. Sosiaali- ja terveysmenojen kasvun vaikutukseksi arvioitiin vähintään 400 miljoonaa euroa ja pelastustoimen yli 100 miljoonaa euroa. Maksu- ja myyntituotot vähenisivät noin 200 miljoonaa euroa.

Kaupungit toivoivat valtiolta heti konkreettista esitystä kuntatalouden tukipaketista. Huolena on, että verokertymien romahtaminen näkyy heti kuntien taloudessa.