Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halla-aho: maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Perussuomalaisten puheenjohtaja kertoo lukeneensa lehdistä, että arabiankieliset, somaliankieliset ja kurdinkieliset ovat työhaluista väkeä.

Monet maatalousyrittäjät ovat olleet huolissaan kausityövoiman saatavuudesta ensi kesänä. Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-aho mielestä Suomessa on suuri käyttämätön työvoimareservi, joka on sopiva muun muassa marjanpoimintatehtäviin.

– Huomautan, että riippumatta muusta työllisyystilanteesta Suomessa on huomattava, täysin käyttämätön työvoimareservi, joka sopii maatalouden tarpeisiin kuin nyrkki naamaan: humanitaarisin perustein saapuneet maahanmuuttajat, Halla-aho kirjoittaa eduskunta-avustajansa lähettämässä tiedotteessa.

Halla-aho korostaa, että Suomessa on tällä hetkellä yli 30 000 arabiankielistä, 20 000 somaliankielistä ja yli 15 000 kurdinkielistä henkilöä. Hänen mukaansa määrät ovat vielä nousseet kaksinkertaisiksi vuosien aikana.

– Olen lehdistä lukenut, että kyseisiin ryhmiin kuuluvat ihmiset ovat työhaluista väkeä. He ovat suurelta osin myös parhaassa työiässä, Halla-aho pohtii.

– Monissa puheenvuoroissa heitä on näistä syistä pidetty ratkaisuna Suomen huoltosuhdeongelmiin. Edelleen olen lukenut, että matala työllisyysaste johtuu lähinnä työmarkkinoilla muhivasta rakenteellisesta syrjinnästä. Työtä pidetään yleisesti parhaana kotouttajana.

Halla-aho vetoaa sekä maatalousyrittäjiin että julkiseen valtaan rekrytointikampanjan aloittamiseksi arabin-, somalin- ja kurdinkielisen väestön keskuudessa.

– En väheksy maataloustöitä, mutta olen varma, että ahkera ja motivoitunut henkilö selviää niistä tehtävistä, joita aiempina vuosina on teetetty kausityöntekijöillä, vaikka korkeampaa koulutusta tai täydellistä kielitaitoa ei olisikaan.

Halla-aho painottaa, että näin voitaisiin ratkaista monta ongelmaa yhdellä iskulla.

– Maahanmuuttajien nauttima arvostus lisääntyy ja suvaitsemattomuus vähenee. Maatalouselinkeinon työvoimapula saadaan torjuttua ja sosiaaliturvamenot vähenevät, Halla-aho perustelee.