Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitukselta tiistaina asetus, joka sulkee ravintolat koko maassa – ei tule välittömästi voimaan

Ravintoloiden ja kahviloiden pakkosulkeminen lykkääntyy jälleen hieman. Hallitus antaa vasta tiistaina sitä koskevan asetuksen, joka sulkee ravintolat koko maassa.

Asetus tulee voimaan kuitenkin vasta sen jälkeen, kun asetus on hyväksytty eduskunnassa.

Eduskunnalla ei tällä tietoa ole tiistaina istuntoa.

Eduskunta hyväksyi lauantaina lain ravintoloiden väliaikaisesta sulkemisesta. Presidentti vahvisti toukokuun loppuun saakka voimassa olevan lain maanantaina.

Laissa säädettiin, millä edellytyksellä alueen ravintoloiden ja niiden sisä- ja ulkotilat voidaan määrätä suljettavaksi.

Sulkemisen pitää olla alueella välttämätöntä tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaavan hyvin laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin aikana.

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat määräykset.

Ulosmyynti sallittua

Ravintoloiden sulkemisessa on lähdetty siitä, että ruuan ulosmyynti asiakkaille olisi sallittua. Asiakas tai ruokalähetti voisi hakea valmiit annokset ravitsemisliikkeestä tai ravintola itse toimittaa annokset suoraan asiakkaille.

Sulkeminen ei koskisi sellaisia ravintoloita, jotka eivät ole avoinna yleisölle eli esimerkiksi henkilöstöravintoloita tai oppilaitosten ruokaloita.

Hallituksen tarkoituksena on ollut myös, etteivät majoitusliikkeetkään saa tarjoilla aamupalaa majoitusliikkeen tiloissa nautittavaksi. Sen sijaan ne voisivat kyllä tarjota asiakkaille valmiita annoksia tai aamupalatarvikkeita.

Eduskunta edellytti lain hyväksymisen yhteydessä, että hallitus selvittää, kuinka ravintolayrittäjien toimeentulon ja toimintaedellytysten kannalta kohtuulliset vahinkojen korvaukset toteutetaan.

Lisäksi edellytettiin, että hallitus selvittää mahdollisuudet toteuttaa lainsäädännön purku tavalla, joka mahdollistaa alueellisen porrastamisen siinä tapauksessa, että infektiotilanne sen sallii.

Hallituksen tavoite oli aiemmin saada ravintolat sulkeva laki voimaan jo viime viikonlopuksi. Eduskunnan perustuslaki- ja talousvaliokunta näkivät siinä kuitenkin tarkennettavaa, minkä takia voimaantulo siirtyi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosi voimakkaasti jo ennen viime viikonloppua, että ravintolat sulkisivat tilansa asiakkailta vapaaehtoisesti. Niin myös pitkälti tapahtui.