Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan työehtoneuvottelut jatkuvat valtakunnansovittelijan johdolla – Tehy vakuuttanut työrauhan säilyvän koronakriisin aikana

Jumiin menneitä kunta-alan työehtoneuvotteluja jatketaan keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla.

Kunta-alan tammikuusta asti käydyt neuvottelut uusista työ- ja virkaehtosopimuksista ja kunnallisesta pääsopimuksesta päättyivät tiistaina tuloksettomina. Niitä jatketaan keskiviikkona aamulla valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi tiistaina, että kunta-alan pääneuvotteluryhmän neuvottelijoiden näkemykset tietyistä sopimuksen sisällöistä eivät olleet lähentyneet toisiaan.

Työntekijöitä edustavat neuvotteluissa Julkisen alan unioni JAU:n kautta JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko.

Työnantajaa edustaa Kuntatyönantajat KT.

JHL:n mukaan näkemyseroja on niin palkankorotuksista ja tekstimuutoksista kuin sopimusrakenteen kehittämisaskelista. Tekstimuutoksilla tarkoitetaan muutoksia sopimuksen kohtiin, jotka eivät liity suoraan rahaan, vaan esimerkiksi työaikamääräyksiin, työssä jaksamiseen ja työn laatuun.

Kuntaneuvottelujen aikataulua tiivistettiin koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Neuvotteluissa on kuitenkin jumiuduttu JHL:n mukaan alkutilanteeseen.

Kuntatyönantajat: “Liian suuret ja hajottavat vaatimukset”

Kuntatyönantajien tiedotteen mukaan neuvotteluja ovat vaikeuttaneet erityisesti yli yleisen linjan menevät järjestöjen vaatimukset.

– Liian suuret ja hajottavat vaatimukset uhkaavat elintärkeitä kuntapalveluita. KT on ollut valmis kehittämään myös kunnallista sopimus- ja neuvottelujärjestelmää, järjestö totesi tiedotteessaan.

KT kertoo, että työnantajaosapuoli on ollut valmis erimittaisiin sopimuskausiin, jotta “kunta-alalle turvattaisiin työrauha ja voimat voitaisiin keskittää epidemian ja sen seurausten torjumiseen”.

Kunta-alan sopimuskausi päättyi tiistaina. Työehtojen osalta tämä tarkoittaa sitä, että vanhaa sopimusta noudatetaan niin kauan kuin neuvottelut jatkuvat ja uudesta sopimuksesta on päästy sopuun.

Myös hoitoalalle syntyy sopimukseton tila, mutta vanhat työehdot jatkuvat jälkivaikutuksen turvin. Sairaanhoitajia edustava Tehyn on vakuuttanut, ettei se lakkoile ainakaan koronakriisin aikana.

Myös yli 76 000 Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n jäsentä on sopimuksettomassa tilassa.

OAJ:n tavoitteena oli muun muassa korjata vuosityöaikaan liittyviä ongelmia, saada varhaiskasvatuksen opettajat samaan virkaehtosopimukseen muiden opettajien kanssa ja saada opettajien palkkatasoon korjausta, jotta se vastaisi työn vaativuutta myös pitkällä aikavälillä.