Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eristys käynnisti leipomisbuumin, jauhoja ja hiivaa myydään ennätystahtiin

Kaikkien suurten ketjujen myynti on kasvanut pandemiatilanteessa.

Ihmiset viettävät nyt kotona enemmän aikaa kuin ehkä koskaan. Tämä näkyy ruokailutottumusten muutoksena, ja sen myötä kauppojen kassoilla. Yksi eristysajan hitti vaikuttaisi olevan leipominen.

–  Kotona ollessaan ihmiset näyttävät leipovan enemmän. Jauhojen ja hiivan menekki on kaksinkertaistunut, S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu vahvistaa.

Kun koronavirus ensimmäisen kerran säikäytti suomalaiset, etenkin wc-paperi ja käsidesi myytiin monin paikoin loppuun. Muut viime viikkojen suosikit eivät yllätä, sillä erityisen hyvin kauppansa ovat tehneet pitkään säilyvät tuotteet.

–  Säilykkeet, keitot ja kastikkeet, kuivaruoka, pastat, jauhot ja pakasteet, K-ryhmän tavarakaupan johtaja Harri Hovi luettelee esimerkkejä maaliskuussa myyntiään kasvattaneista tuoteryhmistä.

Kaupat ovat tehneet viime viikot tulosta ennätystahtiin, kun ihmiset ovat varautuneet kotona pysymiseen.

–  Kasvua oli alkuvaiheessa 20–40 prosenttia, mutta se lähti sitten tasaantumaan, sanoo Lidlin Suomen kaupallinen johtaja Mikko Forsström.

Verkkokauppa venyy

Kaikkien ketjujen verkkomyynti on kasvanut poikkeustilanteessa räjähdysmäisesti. S-ryhmässä toimitusajat vaihtelevat suuresti.

–  Verkkokaupan kapasiteettia lisätään joka viikko, mutta se on myyty loppuun joka kerta, Alarotu sanoo.

K-ryhmän verkkomyynti on vähemmän keskitettyä, joten toimitusajat vaihtelevat myymäläkohtaisesti. Hovi suositteleekin tarkistamaan useamman myymälän toimitusajat ja lupaa, että kotiin toimittavia myymälöitä tulee koko ajan lisää.

Kun lähes kaikki kokkaavat nyt kotona, harva satsaa erikoisiin ruokiin. Nopeus ja helppous ovat valttia sekä keittiössä että kaupassa.

–  Näkee, että tavalliset arkiruuat ovat suosiossa. Spagettibolognesea ja broilerisuikaleita on varmasti laitettu paljon, Forsström toteaa.

Pääsiäisen nelipäiväinen viikonloppu on aina kauppojen myynnille hyvä. Jokaisesta ketjusta korostetaan, että tilanteesta huolimatta tämä vuosi ei ole poikkeus kuin ajoituksen osalta.

–  Viime vuoteen verrattuna ihmiset vaikuttavat varustautuneen pääsiäiseen vähän aikaisemmin. Myynti ohjautui selvästi jo viime viikonlopun puolelle, Hovi arvioi.

Korjattu 11.4. klo 11.45: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että S-ryhmässä verkkokaupan toimitusaikoja tarjotaan tällä hetkellä aikaisintaan viikon päähän. Todellisuudessa toimitusajat vaihtelevat alueesta riippuen ja osalla alueista toimituksen voi saada jopa seuraavalle päivälle.