Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopalot Ukrainassa levisivät Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden suljetulle alueelle – Greenpeace varoittaa säteilyriskistä

Venäjän Greenpeacen mukaan palot ovat kilometrin päässä suljetusta ydinvoimalasta. Viranomaiset eivät kommentoineet asiaa.

Ukrainassa yli kymmenen päivän ajan palaneet maastopalot ovat levinneet kilometrin päähän Tshernobylin suljetusta ydinvoimalasta, kertoo Reuters. Venäjän Greenpeace varoittaa palojen aiheuttamasta säteilyriskistä.

Ukrainan pelastusviranomaisten mukaan tilanne on hallinnassa, mutta tulipaloja yritetään hillitä.

Maa on palanut karrelle ja metsistä nousee savua suljetulla alueella, joka ympäröi 30 kilometrin säteellä suljettua ydinvoimalaa. Vuonna 1986 tapahtunut Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus on historian tuhoisin.

Ukrainan viranomaisten mukaan säteilyarvot suljetulla alueella tai sadan kilometrin päässä entisestä voimalasta sijaitsevassa pääkaupunki Kiovassa eivät ole muuttuneet.

Paloalue tuhat kertaa suurempi

Venäjän Greenpeace sanoo tilanteen olevan paljon vakavampi, kuin viranomaiset antavat ymmärtää. Greenpeacen mukaan paloalue on tuhat kertaa suurempi kuin viranomaiset ovat kertoneet.

4. huhtikuuta maan viranomaisten mukaan palot riehuivat 20 hehtaarin alueella, mutta Greenpeacen näkemissä satelliittikuvissa paloalue oli tuolloin 12 000 hehtaarin kokoinen.

– Maanantain satelliittikuvissa laajimman palon alue oli 34 400 hehtaaria. Toinen, 12 600 hehtaarin laajuinen palo on kilometrin päässä suljetusta ydinvoimalasta, Greenpeace sanoi.

Ukrainan viranomaiset eivät kommentoineet asiaa.

– Ydinvoimala-aluetta lähestyvä tulipalo on aina riski. Toivomme, että huomenna sataa, sanoi Rashid Alimov Venäjän Greenpeacesta maanantaina.

Turismiyrittäjä pyysi viranomaisia varoittamaan

Suljetulle ydinvoimala-alueelle kiertomatkoja järjestävä Jaroslav Jemelianenko kuvasi tilannetta Facebookissa kriittiseksi. Hän kehotti viranomaisia varoittamaan vaarasta.

Jemelianenko kertoi maastopalon levinneen nopeasti ja saavuttaneen ydinvoimalan vieressä sijaitsevan Pripjatin autiokaupungin.

Nasan satelliittikuvissa kaksi maastopaloa on edennyt pitkälle suljetulle alueella, kertoi kuvat nähnyt Reuters.

Maastopalot havaittiin 3. huhtikuuta. Viranomaiset epäilevat 27-vuotiasta paikallista miestä tuhopoltosta.