Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Koreassa presidentti Moon Jae-inin demokraattipuolue kahmi selvän vaalivoiton

Ensimmäisissä “koronavaaleissa” äänestäjiltä mitattiin kuumetta vaalihuoneistoilla ja heidän piti pitää reilua etäisyyttä toisiinsa.

Etelä-Korea järjesti keskiviikkona parlamenttivaalit koronaviruspandemiasta huolimatta. Presidentti Moon Jae-inin hallitseva demokraattipuolue voitti enemmistön 300-paikkaisesta parlamentista torstaina julkaistujen tulosten mukaan, kertoi Reuters.

Puolueen siivitti voittoon äänestäjien tyytyväisyys koronaviruksen rajoitustoimiin. Tilanne huomioitiin myös 14 000 äänestyspaikalla, jotka oli desinfioitu koitosta varten.

Äänestäjiltä vaadittiin hengityssuojaimien, kertakäyttökäsineiden ja käsidesin käyttöä. Lisäksi heidän kuumeensa mitattiin paikan päällä. Ihmisten piti myös pitää reilu etäisyys toisiinsa.

Virus ei karkottanut äänestäjiä, sillä osallistuminen oli aktiivisinta lähes 30 vuoteen. Yli 66 prosenttia äänioikeutetuista äänesti, suuri osa heistä ennakkoon viime viikonloppuna. Aktiivisuutta lisäsi se, että 18-vuotiaat saivat ensimmäisen kerran äänestää, kertoi BBC. Aiemmin äänestysikäraja oli 19 vuotta.

Myös koronavirukseen sairastuneet 2 800 ihmistä saivat äänestää sähköisesti tai erillisissä äänestyskopeissa. 13 000 covid-19-oireita saanutta ihmistä äänesti huoneistojen sulkemisen jälkeen.

60 paikan lisäys

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, demokraattipuolue oli ottamassa 163 paikkaa 300-paikkaisesta parlamentista. Sen liittolainen Platform Party oli saamassa 17 paikkaa, mikä merkitsisi hallitukselle 180 paikkaa ja reilua enemmistöä entisen 120 paikkaan verrattuna.

Presidentti Moonin ja demokraattipuolueen kannatus sai pahan kolhun, kun koronavirusepidemia puhkesi Etelä-Koreassa helmikuussa ensimmäisenä maana Kiinan jälkeen. Epidemian hillitsemiseksi määrätyt toimet kuitenkin onnistuivat ja toivat puolueelle ääniä keskiviikon vaaleissa.

– Kansa antoi meille selkeän viestin. Koronaviruksen aiheuttama kriisi ja talouden nostaminen ovat nyt etusijalla, sanoi demokraattipuolueen kampanjaa johtanut entinen pääministeri Lee Nak-yon televisiopuheessaan.

30 tartuntaa päivässä

Parlamenttienemmistö antaa presidentti Moonille mahdollisuuksia viedä läpi tavoitteensa, joita ovat verotuksen keventäminen, työpaikkojen lisääminen ja minimipalkan nostaminen. Moonilla on jäljellä kaksi vuotta presidenttikaudestaan.

Demokraattipuolue keräsi eniten ääniä Soulin alueella. Pääoppositiopuolue United Future sai kannatusta Daegun ja Gyeongsangin maakunnissa, joita koronavirus on koetellut eniten. Hallituksen määräämä liikkumiskielto ei saanut maakuntien varauksetonta kannatusta.

Etelä-Korea onnistui hillitsemään koronaviruksen leviämistä ottamalla käyttöön laajan testauksen ja jäljittämällä virukseen sairastuneiden kontakteja. Maailman terveysjärjestö WHO on kiittänyt sitä esimerkillisistä toimista.

Maassa on reilut 10 600 todettua tartuntaa, ja sairauteen on kuollut 229 ihmistä. Torstaina uusia tapauksia havaittiin 22.

Uusia tartuntoja on todettu viime viikon aikana päivittäin noin 30, ja suurin osa niistä liittyy ulkomailla matkustamiseen.