Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump arvosteli taas Kiinan koronatoimia – "Jos he olivat tietoisesti vastuussa, siitä pitää tulla seurauksia"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvosteli jälleen Kiinaa koronaviruksen levimisessä.

Kiinan on syytä varautua seurauksiin, jos maa antoi koronaviruksen tietoisesti levitä. Näin uhkaili Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päivittäisessä Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa lauantaina.

Tumpin mukaan viruksen leviäminen olisi voitu pysäyttää Kiinassa.

– Niin ei tehty, ja siksi koko maailma kärsii, Trump sanoi.

Trumpin mukaan Yhdysvallat tarjosi Kiinalle apua, kun virus alkoi levitä. Kiina ei kuitenkaan ottanut apua vastaan.

Trump on arvostellut Kiinaa voimakkaasti koronavirukseen liittyen aiemminkin. Lauantaina hän nosti jälleen esiin maan ilmoittamat kuolleisuusluvut, joita muukin maailma on epäillyt laajasti.

Trump pitää Kiinan ilmoittamia koronakuolematilastoja kaunisteltuina.

Kiinan ilmoituksen mukaan koronaan on kuollut tähän mennessä 0,33 ihmistä 100 000 asukasta kohti. Yhdysvalloissa sama luku on 11.

Trump on aiemmin ilmoittanut Yhdysvaltojen selvittävän sitä, päästettiinkö koronavirus karkuun kiinalaisesta laboratoriosta Wuhanin liepeiltä.

Kiinan mukaan virus tarttui eläimestä ihmiseen Wuhanilaisella torilla, jossa myydään villieläimiä.

Wuhanissa sijaitseva biolaboratorio on tutkinut pitkään muun muassa lepakkojen koronaviruksia. Yhdysvaltalaismediassa esitettyjen väitteiden mukaan ensimmäisillä uuteen koronavirukseen sairastuneilla ei ollut minkäänlaista kontaktia Wuhanin villieläintoriin.

Kiinalaislaboratorio on kiistänyt väitteet viruksen karkaamisesta salaliittoteorioina ja spekulointina ilman faktapohjaista tietoa.

Kiina on erittäin tärkeä kauppakumppani Yhdysvalloille ja koronavirukseen liittyvät epäselvyydet kiristävät suurvaltojen välejä.

Tilannetta pahentavat epäilyt Kiinan rehellisyydestä liittyen koronatilastoihin.

Toisaalta pakkaa sekoittaa syksyllä Yhdysvalloissa järjestettävät presidentinvaalit. Yhdysvalloissa epäilläänkin, että Trumpin edistävän aggressiivisilla koronaulostuloillaan uudelleenvalintaansa.