Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KHO palautti erotetut Kittilän kuntapäättäjät tehtäviinsä – "Loogisesti perusteltu päätös", sanoo oikeustieteen professori

Korkein hallinto-oikeus ei ota päätöksellään kantaa hovioikeudessa kesken olevaan oikeudenkäyntiin luottamusmiesten virkarikoksista.

Luottamustehtävistä erotettujen Kittilän kunnan luottamushenkilöiden tulee palata tehtäviinsä. Näin linjaa Korkein hallinto-oikeus päätöksessään, jonka se antoi tiistaina.

Kittilän luottamushenkilöt ovat olleet hyllytettyinä tehtävistään liki kahden vuoden ajan valtiovarainministeriön päätöksellä kesäkuusta 2018 alkaen.

– Loogisesti perusteltu päätös, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Päätös ei ole Tolvasen mielestä edes erityisen yllättävä ja kestää perusteiltaan kriittisen tarkastelun. KHO käyttää perusteluna suhteellisuusperiaatetta.

– Valitusprosessin kesto hovioikeudessa on KHO:n mielestä ristiriidassa suhteellisuusperiaatteen kanssa, tulkitsee Tolvanen.

Lapin käräjäoikeus vapautti luottamushenkilöt virkarikossyytteistä viime kesäkuussa. Sittemmin syyttäjät valittivat päätöksestä Rovaniemen hovioikeuteen, joka aloittaa jutun käsittelyn aikaisintaan ensi syksynä.

KHO:n päätösselosteessa todetaan, että “käräjäoikeuden tuomion johdosta muuttuneissa olosuhteissa luottamustoimesta pidättämisen jatkaminen koko oikeudenkäynnin ajan voisi muodostua suhteellisuusperiaatteen valossa kunnallisen itsehallinnon suojan ja luottamushenkilöiden aseman kannalta kohtuuttomaksi”.

Syyllisyys ratkeaa myöhemmin

KHO:n päätös ei ole kannanotto virkarikoksista syytettyjen syyllisyyteen. Se ratkeaa hovioikeudessa.

Myös valtiovarainministeriön hyllytyspäätös oli aikanaan laillinen.

Suhteellisuusperiaatteessa punnitaan oikeusintressejä: Onko käräjäoikeudessa vapautetun luottamushenkilön intressi luottamustehtävän hoitamiseen suurempi kuin hyllytyksen jatkaminen?

Tolvasen mielestä KHO päätyi luottamushenkilön intressin kannalle ja korosti siinä kunnallisen itsehallinnon suojaa ja muuttuneita olosuhteita. Se tarkoittaa käräjäoikeuden vapauttavaa päätöstä.

Kahden vuoden hyllytys päättyy, luottamushenkilöt palaavat heti tehtäviinsä

Valtiovarainministeriö pidätti luottamushenkilöt tehtävistään kesäkuussa 2018.

KHO:n päätös tarkoittaa, että luottamushenkilöt voivat palata tehtäviinsä välittömästi.

Sen sijaan luottamushenkilöitä vastaan nostettujen virkarikossyytteiden käsittelyyn KHO:n päätöksellä ei ole vaikutusta. Niiden käsittely alkaa Rovaniemen hovioikeudessa syksyllä.

Kittilän luottamushenkilöiden virkarikosvyyhdissä on kyse kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen liittyvistä päätöksistä.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti Mäkelän erottamisesta marraskuussa 2014.