Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositio hiillosti ministeri Lintilää: "Vappusatatonnisia jaetaan yrityksille, joilla ei ole niille aitoa tarvetta"

Hallitus hakee perjantaina neuvotteluissaan uusia yritystukimalleja, jotka voisivat tulla täydentämään nykyisiä.

Oppositio hiillosti eduskunnan kyselytunnilla elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) koronaepidemian takia jaetuista yritystuista.

Veijo Niemen (ps.) mukaan rahoista suuri osa on päätynyt erilaisille konsulttiyrityksille ja sellaisille yrityksille, joiden liiketoiminta ei ole välttämättä kärsinyt koronaepidemiasta.

– Vappusatatonnisia jaetaan yrityksille, joilla ei ole niille aitoa tarvetta, kummasteli Ari Koponen (ps.).

Lintilän mukaan hallitus ei voi edellyttää Business Finlandin ja ely-keskusten jakavan rahoitusta vastoin lainsäädäntöä. Hän sanoi, että sen takia hallitus on antamamassa asetuksen, jolla pystytään lieventämään tähänastisia avustuskriteerejä ja kohdentamaan tukea paremmin.

– Perjantaina on hallituksen seuraava neuvottelu, jossa haetaan uusia tukimalleja, jotka mahdollisesti tulevat täydentämään nykyisiä yritystukia.

Niemi ihmetteli, että tukia on jaettu myös pöytälaatikkoyrityksille sekä yrityksille, jotka eivät ole vuosikausiin toimittaneet tilinpäätöstietojaan kaupparekisteriin.

Lintilä muistutti, että Business Finland tilittää avustuksesta ensin 70 prosenttia ja sen jälkeen katsoo tositteet ja kuinka hanke on edennyt. Suoritus voidaan myös periä takaisin.

– Ehkä yrittäjienkin tulisi vähän miettiä, mitä nyt tehdään. Jono yrittäjiä on totaalisessa kriisissä. Onko silloin oikein laittaa kuin onki veteen, jos sattuisi saamaan rahaa, hän peräänkuulutti yrittäjiltä moraalia.

Arvonlisäveroista kiisteltiin

Kokoomus esitti jo kriisin alkuvaiheessa, että yrityksille palautettaisiin alkuvuoden arvonlisäverot. Markku Eestilän (kok) mukaan myöhemmin voitaisiin päättää, missä määrin alveja annettaisiin yrityksille anteeksi.

Lintilän mukaan tuen jakaminen Business Finlandin ja ely-keskusten kautta oli nopein keino. Hän muistutti, että arvonlisäveron palautus kohdistuisi kaikille yrityksille, mikä toisi taas uudet otsikot.

– Direktiivi ei mahdollista alvien anteeksi antamista, Lintilä vastasi Eestilälle.

Elina Lepomäen (kok.) mukaan myös tukien jakaminen vähän jokaiseen osoitteeseen on normaalioloissa EU-sääntöjen vastaista.

– Nyt ei olla normaalioloissa. Alvien palautus tehtäisiin vain hakemuksesta ja koska se olisi aluksi verovelkaa, voitaisiin käyttää tarveharkintaa, mille yrityksille ja toimialoille palautukset tehdään. Mahdollisessa hyvityksessä voitaisiin kohdella erityisesti niitä palvelualoja, joita kriisi runtelee, Lepomäki sanoi.