Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus neuvottelee tänään uusista yritystuista ja ravintoloiden erillistuesta – Lintilä: tukikriteerejä lievennetään

Hallitus neuvottelee tänään muutoksista paljon arvostelua saaneiden yritystukien jakoperusteisiin.

– Perjantaina on hallituksen seuraava neuvottelu, jossa haetaan uusia tukimalleja, jotka mahdollisesti tulevat täydentämään nykyisiä yritystukia, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina

Lintilän mukaan hallitus aikoo antaa asetuksen, jolla pystytään lieventämään tähänastisia avustuskriteerejä ja kohdentamaan tukea paremmin.

Yritystukien jaon epäkohtiin kiinnitti huomiota myös valtiovarainvaliokunta, kun se torstaina antoi mietintönsä lisätalousarvioesityksestä. Yrityksille on osoitettu tukea ensimmäisessä ja toisessa lisätalousarviossa yhteensä 1,9 miljardia euroa.

Valtiovarainvaliokunnan mielestä koronakriisiin liittyvät yritystuet pitää kohdistaa oikeudenmukaisesti siten, että ne kompensoivat pandemiasta aiheutuvia taloudellisia vaikutuksia, parantavat mahdollisuuksia jatkaa ja kehittää yritystoimintaa sekä edistävät työllisyyttä.

Ravintolatuesta kiistaa

Myös ravintoloille suunniteltu erillistuki on hallituksen pöydällä tänään. Eduskunnan talous- ja perustuslakivaliokunta vaativat ravintoloille kohtuullista korvausta, kun eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

– Olen käynyt ministeriössä läpi malleja ja tämä on hallituksen pöydällä. Etsimme siihen ratkaisua, mikä on varmin tapa varmistaa, että tuki menee oikeaan paikkaan. Eli niille, jotka ovat kärsineet sulkemisesta, työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi torstaina kyselytunnilla.

– Tukien pitää vahvistaa myös työllistämistä. Ravintola-ala on matalapalkkaisten työntekijöiden ala. Pandemia on kaikkialla kaikkein eniten kurittanut pienituloisia, hän lisäsi.

Helsingin Sanomien mukaan hallituksessa on kiistaa ravintolatuen suuruudesta, sillä keskusta pelkää sen nostavan ravintolat muita parempaan asemaan. Kaavailtu kaksiosainen ravintoloiden tukipaketti olisi 150 miljoonaa euroa.

– Varoittelin koronakriisin alussa, ettei mitään tiettyä alaa nostettaisi muiden yläpuolelle. Valitettavasti tänä päivänä on helpompi löytää sektoreita, joihin korona ei vaikuta, kuin niitä, joihin tämä vaikuttaa. Kun rakennetaan malleja, haluan, että ne voidaan monistaa eri sektoreille, Lintilä sanoi eduskunnassa torstaina.

Hän piti yllätyksenä, kuinka erilaisiin aloihin koronakriisi taloudellisesti vaikuttaa.