Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Diktaattorin ilmestyminen julkisuuteen kiristi tunnelman ammuskeluksi Koreoiden rajalla – Donald Trump iloitsi Kim Jong-unin paluusta

Ammuskelu Koreoiden rajalla ei tiettävästi aiheuttanut henkilövahinkoja. Välikohtaus sattui vain pari päivää sen jälkeen, kun Kim Jong-un oli palannut julkisuuteen.

Tunnelma Koreoiden rajalla kiristyi pian sen jälkeen, kun maan alle painunut Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli palannut julkisuuteen. Maiden välisellä rajavyöhykkeellä ammuttiin laukauksia varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Välikohtaus alkoi Pohjois-Korean joukkojen ammuttua useita laukauksia käsiaseilla Etelä-Korean raja-asemaa kohti. Etelä-Korean rajavartijat vastasivat tuleen ampumalla kaksi laukausta. Asiasta tiedotti Etelä-Korean asevoimat, joka kertoi selvinneensä ilman henkilövahinkoja. Mahdollisista tappioista rajan toisella puolella ei ollut tietoa.

Syytä siihen, miksi pohjoiskorealaiset rajavartijat avasivat tulen, ei sunnuntaina iltapäivään mennessä ollut tiedossa, mutta alustavien tietojen mukaan kyse ei ollut suunnitellusta provokaatiosta.

Kim palasi julkisuuteen lannoitetehtaassa

Välikohtaus sattui vain pari päivää sen jälkeen, kun Kim Jong-un oli palannut julkisuuteen. Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto välitti viikonloppuna kuvaa, jossa Jong-un vihki lannoitetehtaan pääkaupunki Pjongjangin lähistöllä perjantaina.

Jong-un oli tätä ennen pysytellyt poissa julkisuudesta viikkoja. Huhut katoamisen syistä velloivat villeinä sen jälkeen, kun diktaattori ei ilmestynyt julkisuuteen Pohjois-Korean perustajan ja isoisänsä Kim Il-sungin syntymäpäiväjuhlallisuuksien yhteydessä.

Pohjois-Koreaan erikoistunut eteläkorealainen Daily NK -uutissivusto uutisoi Kimin toipuvan 12. huhtikuuta tehdystä sydänleikkauksesta. Tietoihin operaatiosta on kuitenkin suhtauduttu epäillen, koska suljetusta maasta on vaikea saada luotettavaa tietoa.

Arvuuttelu mahdollisesta operaatiosta jatkui myös tänä viikonloppuna. Eteläkorealaisen uutistoimiston haastattelema virkamies arvioi, etteivät väitetyt muutokset Kimin kävelytyylissä riitä todistamaan diktaattorin olleen leikkauksessa. Teoriaa Jong-unin joutumisesta operaatioon ei silti suljettu myöskään pois.

Seuraajaspekulaatiot tauolle

Tieto Kimin paluusta julkisuuteen on ilahduttanut ainakin Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia, joka Twitterissäkommentoi olevansa iloinen Kimin paluusta ja siitä, että tämä näyttää olevan kunnossa. Trump ja Jong-un ovat tavanneet toisensa kolmesti.

Kimin paluu julkisuuteen lopettaa ainakin toistaiseksi spekulaatiot Pohjois-Korean seuraavasta johtajasta. Kim Jong-unilla uskotaan olevan lapsia, mutta heistä tiedetään hyvin vähän. Se on tiedossa, että kestäisi vuosia ennen kuin kukaan lapsista olisi ikänsä puolesta mahdollinen seuraava johtaja.

Asiantuntija-arvioissa seuraavaksi johtajaksi on sen vuoksi istutettu muun muassa Kimin pikkusiskoa Kim Yo-jongia, jonka tiedetään kasvattaneen vaikutusvaltaansa. Naisen valtaan nousemista vastaan puhuu kuitenkin se, että Pohjois-Korean yhteiskunta on vanhoillinen ja patriarkaalinen.

Yhtenä mahdollisuutena pidetään väliaikaishallintoa, joka toimisi siihen asti, että Kimin lapset ovat riittävän vanhoja nousemaan valtaan. Kimin seuraaja voisi siihen asti löytyä työväenpuolueen eliitistä. Yhdeksi ehdokkaaksi on nostettu Choe Ryong-hae, jonka Kim on nimittänyt maan nimelliseksi valtionpäämieheksi.