Euroopan taivaalla on nyt hiljaista.
Oletko katsonut viime aikoina taivaalle? Siellä tuskin näkyy valkoisia suihkukoneiden piirtämiä tiivistymisjuovia. Johtavan ilmailun tietopalvelun Official Airline Guiden (OAG) tilastot vahvistavat havainnot: koneita taivaalla on alle kolmannes viime vuoden lukemista.
Lentoliikenne on koronapandemian myötä vähentynyt, ja yksittäisiä kansainvälisiä koneita lentää Suomen yllä melko vähän.
OAG:n mukaan vuoden 2019 kansainväliseen lentoliikenteeseen kuuluvia, kaupallisia lentoja oli huhtikuussa miltei 741 000, kun taas samana ajankohtana vuotta myöhemmin lentojen määrä oli romahtanut reiluun 287 000 lentoon.
OAG kertoo sivuillaan, että globaalisti lentojen määrä on vähentynyt noin 70 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
Vaikka lentojen kokonaismäärän lasku on suurta viime vuoteen verrattuna, jossakin maissa lentoliikenne on pikkuhiljaa lisääntynyt edelliseen viikkoon verrattuna, selviää OAG:n tilastosta.
Historian valossa koronapandemia ei ole ainutlaatuinen lentomaailmaa ravistellut kriisi.
Business Insider -uutissivuston mukaan lentoliikenteeseen ovat vaikuttaneet koronakriisin tapaan esimerkiksi syyskuun 11. päivän terrori-iskut vuonna 2001 ja vuoden 2008 talouskriisi.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Lentoliikennettä voi seurata kotisohvalla
Verkkopalvelu Flightradar24 on ruotsalaisen Svenska Resenätverket AB:n kehittämä seurantapalvelu, jonka avulla voi tarkkailla kansainvälistä lentoliikennettä vaikka omalta kotisohvalta käsin.
Palvelu antaa reaaliaikaista tietoa tuhansista lennoista ympäri maailman. Kaikki rekisteröity lentoliikenne esitetään kartalla pieninä lentokoneina, helikoptereina tai muita ilma-aluksia muistuttavina kuvakkeina.
Konetta klikkaamalla saa selville koneen tiedot, mistä se on tulossa ja minne menossa sekä sen, millaista konetyyppiä se edustaa.
Palvelu käyttää hyväkseen lentokoneissa sekä erilaisissa ilma-aluksissa olevaa ADS-B (Automatic Dependent Surveillance Broadcast) -teknologiaa. Sen avulla seurantapalvelu saa tietoa lentokoneiden liikkeistä.
Perinteisten tutkien lisäksi kukin lentoalus käyttää GPS:ää omaan paikantamiseen ja lähettää tiedon muille ilman erillisiä välikäsiä.
Aasian taivaalla tungosta
Tavallisesti koneet ohittavat ilmatilassa toisiaan jopa 300 metrin etäisyydeltä ja Euroopan kartan yllä olisi melkoinen vilinä pelkästään henkilöliikenteestä. Nyt usea kone kuuluu rahtiliikenteeseen.
Toisin on Aasiassa. Esimerkiksi Kiinassa koronarajoitukset ovat raukeamassa ja henkilöliikenteen lentoja näkyy kartalla jo tungokseen saakka.
Palvelu näyttää kaiken liikenteen pelastuskoneista puolustusvoimien ja yksityisten omistamiin koneisiin, joten täysin hiljaista lentoliikenteessä ei ole koskaan.
Flightradar24:n kartasta voi huomata, että monien kenttien ympärillä liikkuu paljon ilmailun harrastajien koneita, mutta mielenkiintoista olisi tietää, mitä tai ketä henkilöliikenteeseen tarkoitetuissa koneissa nyt kuljetetaan. Ehkä maskeja maailmalta? Henkilömatkustajista koneet tuskin täyttyvät.