Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Jos tämä toteutuu, se on Hongkongin loppu" – Kiina säätää Hongkongiin uudet turvallisuuslait, joiden pelätään kaventavan alueen autonomiaa

Uusi laki rankaisisi vallankumouksellisesta toiminnasta, ulkomaisesta vaikuttamisesta ja terrorismista.

Kiina aikoo säätää Hongkongiin uuden turvallisuuslain, joka tekisi muun muassa vallankumouksellisesta toiminnasta, ulkomaisesta vaikuttamisesta ja terrorismista rangaistavaa. Lisäksi se laajentaisi kiinalaisviranomaisten toimivaltaa Hongkongissa.

– Uusien olosuhteiden ja tarpeen vuoksi kansankongressi käyttää perustuslaillista valtaansa luodakseen uuden lainsäädännöllisen kehyksen ja toimeenpanomekanismin turvatakseen kansallisen turvallisuuden Hongkongissa, kansankongressin tiedottaja Zhang Yesui sanoo.

Hongkongin perustuslaissa lukee, että sen on säädettävä turvallisuuslaki. Tätä yritettiin tehdä vuonna 2003, mutta laki haudattiin valtavien mielenosoitusten vuoksi.

Hongkongin hallitus sanoi perjantaina, että se aikoo noudattaa Kiinan hallinnon määräyksiä. Aluejohtaja Carrie Lam sanoi, että turvallisuuslaki ei muuta Hongkongin asemaa.

Laki kaatui jo 2003

Demokratiamielenosoittajat ovat vuosia vastustaneet turvallisuuslakia, jonka he pelkäävät heikentävän alueen autonomiaa ja ilmaisunvapautta. Kiinaa laajemmat vapaudet ja kansalaisoikeudet taas on turvattu yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteessa, joka otettiin käyttöön, kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle.

Viime vuonna Hongkongissa nähtiin kuukausia kestäneitä mielenosoituksia, joissa vastustettiin suunniteltua luovutuslakia, joka olisi mahdollistanut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan oikeudenkäyntiä varten.

Hongkongin hallinto veti lakiesityksen pois, mutta mielenosoitukset jatkuivat. Vasta koronaviruspandemia pysäytti ne. Juuri mielenosoitukset ovat yksi syy Kiinan intoon säätää turvallisuuslaki. Kiina on myös useaan otteeseen kutsunut mielenosoittajia terroristeiksi.

Kiina myös pelkää, että demokratia-aktivistien tukemat ehdokkaat saavat enemmistön parlamenttiin syksyn vaaleissa, mikä vaikeuttaisi Kiinan ajamien lakien hyväksymistä.

Mielenosoittajat voivat palata

Turvallisuuslakihankkeen tultua julki aktivistit ovat vaatineet ihmisiä kaduille uudestaan.

– Peking yrittää hiljentää hongkongilaisten kriittiset äänet voimalla ja pelolla. Pohjimmiltaan mielenosoittajat tietävät, että vaatimuksemme eivät johdu vahvuudestamme vaan siitä, ettei meillä ole muuta vaihtoehtoa, demokratia-aktivisti Joshua Wong tviittasi.

Jotkut hongkongilaiset ovat kutsuneet Kiinan lakihanketta Hongkongin lopuksi.

– Jos tämä toteutuu, yksi maa kaksi järjestelmää on virallisesti hävitetty. Tämä on Hongkongin loppu, Hongkongin parlamentin jäsen Dennis Kwok sanoo BBC:lle.

Yhdysvallat uhkaa seurauksilla

Kiinan ilmoitus turvallisuuslaeista on aiheuttanut vastustusta myös maailmalla. Esimerkiksi Yhdysvallat on uhannut Kiinaa seurauksilla.

– Jos se toteutuu, ryhdymme hyvin vahvoihin toimiin, sanoi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Yksi tällainen toimi voisi olla Yhdysvaltojen lainsäädäntöön kirjatun Hongkongin erityisaseman peruminen. Hongkongista on tullut maailmantalouden keskus osin sen ansiosta.

Yhdysvaltojen mukaan Hongkongin autonomia ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ovat avainasemassa erityisaseman säilyttämisessä.

Yhdysvalloissa hyväksyttiin viime vuonna laki, joka vaatii Yhdysvaltoja tarkastelemaan Hongkongin tilannetta vuosittain ja arvioimaan, voiko sen erityisasemaa kauppakumppanina jatkaa.

Yhdysvaltojen lisäksi myös Taiwan on kritisoinut Kiinan turvallisuuslakia.