Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin ohjeisti luovuttamaan koronaryhmää koskevat tiedot – STT ei saanut julkisuuslain perusteella pyytämiään asiakirjoja

Sanna Marin huomauttaa, että hallitus on linjannut päätösten taustatietojen ja laskelmien avoimuudesta jo kaksi viikkoa sitten.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on puuttunut covid-19 -koordinaatioryhmää koskevaan julkisuuskiistaan.

Marin kertoo ohjeistaneensa tänään valtiosihteeriään Mikko Koskista luovuttamaan ryhmän toiminnasta kaiken tiedon, joka ei ole salassapidettävää. Koskinen on koordinaatioryhmän puheenjohtaja.

– Valtioneuvosto on linjannut 6.5. antamassaan periaatepäätöksessä, että kaikki päätöksenteon perusteena olleet taustatiedot ja laskelmat oletuksineen ja parametreineen noudattaen avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteita tulee julkaista, pääministeri totesi Twitterissä.

Marin kommentoi asiaa sen jälkeen, kun STT uutisoi saaneensa koordinaatioryhmää koskevaan tietopyyntöönsä kieltävän vastauksen. Media halusi saada ryhmän pöytäkirjat ja muistiot nähtäväkseen julkisuuslain perusteella.

Myös vihreissä ihmetellään

Valtioneuvoston kanslian STT:lle antaman vastauksen mukaan koordinaatioryhmän asiakirjat ovat viranomaisen sisäisen työskentelyn asiakirjoja, eikä niihin sovelleta julkisuuslakia.

Helsingin Sanomien haastattelema hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää ei niele perustelua.

– Kyllä se (koordinaatioryhmän toiminta) on viranomaistoimintaa ja kyllä siinä pitäisi julkisuuslakia noudattaa, hän toteaa lehdelle.

Aiemmin myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari ihmetteli asiaa niin ikään Twitterissä. Hänkin muistutti hallituksen linjanneen asiakirjojen ja materiaalin julkisuudesta, ellei salaamiseen ole erityistä perustetta.

– Miten tämä asia voi olla näin vaikea, Kari tviittasi lauantaina.

Julkisuuslain noudattamista selvittää myös oikeuskansleri

Valtioneuvosto asetti covid-19 -koordinaatioryhmän tehtäväänsä helmikuussa. Ryhmän tehtävänä on koordinoida ministeriöiden välistä yhteistyötä ja toteuttaa valtioneuvoston päätöksiä, joilla reagoidaan koronaepidemiaan.

Sittemmin laajennettuun ryhmään kuuluvat kuuden ministeriön kansliapäälliköt sekä muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ja valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen.

Oikeuskanslerinvirasto selvittää parhaillaan koronakriisiin liittyvää päätöksentekoa ja erityisesti julkisuuslain noudattamista.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti jätti asiasta selvityspyynnön sosiaali- ja terveysministeriölle edellisviikolla. Pyyntö koskee muun muassa epidemian leviämistä koskevien laskelmien salassapitoa koskevia perusteita.