Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyytyväisyys Euroopan hallituksiin pandemiassa alkaa rapista – kriisin alun jälkeen käsillä vaikeat päätökset koronarajoitusten purkamisesta

Britanniassa ihmisillä on vähemmän rahaa, Ranska on ongelmissa puuttuvien suojavarusteiden vuoksi ja Saksassa protestoidaan koronatoimia vastaan.

Koronaviruspandemian alussa hallitukset monessa eri Euroopan maissa saivat suuren kannatuksen, kun liikkumis- ja muita koronarajoituksia asetettiin.

Pari kuukautta myöhemmin tyytyväisyys alkaa rapista. Nyt hallituksilla on tehtävänään vaikeita ja ristiriitaisia päätöksiä, miten parhaiten säästää työpaikat ja toisaalta estää seuraavat tartunta-aallot.

Selvästi pudotus näkyy muun muassa Britanniassa, jossa alun perinkin arvosteltiin konservatiivipääministeri Boris Johnsonin hallitusta hitaasta reagoinnista viruksen leviämiseen maassa. Vasta virologin laskelmat suuresta kuolleiden määrästä saivat Johnsonin vakuuttumaan.

Viime viikolla julkaistu Kantarin mielipidekysely kertoo, että 49 prosenttia vastaajista katsoi Johnsonin hallituksen pärjäävän hyvin tai hienosti. Huhtikuussa samaa mieltä oli ollut vielä 61 prosenttia. Kyselyistä kertoi uutistoimisto Reuters.

Britanniassa neljä kymmenestä on menettänyt tuloja pandemian vuoksi.

– Yritämme tehdä jotakin, mitä ei ole tehty aiemmin: poistaa tiukat liikkumisrajoitukset turvallisesti ja tavalla, joka ei uhraa tehtyä kovaa työtä, Johnson vastasi kritiikkiin Mail on Sunday -lehdessä.

Boris Johnson itse joutui huhtikuussa sairaalahoitoon covid-19-taudin vuoksi.

Ranskalta puuttui suojavarusteita

Ranskassa keskustaoikeistolaisen presidentin Emmanuel Macronin kannatus on laskenut tasaisesti kolme vuotta eli siitä, kun hän aloitti tehtävässä. Maaliskuussa kannattajien määrä kääntyi nousuun niin kuin monessa muussakin maassa kriisin alussa.

Jo heti huhtikuussa kannatuskäyrä alkoi kuitenkin taas laskea.

Ifopin mielipidekyselyssä maaliskuussa 55 prosenttia vastaajista luotti hallituksen reagointiin kriisissä. Toukokuun puolivälissä samaa mieltä oli edelleen 44 prosenttia. Kyselystä kertoo verkkojulkaisu Politico.

Ranskassa viranomaiset ovat joutuneet vaikeuksiin suojavarusteita, hengityskoneita ja jopa testaustikkuja hankkiessaan, sillä maa on ollut riippuvainen ulkomaisista tehtaista, eikä kotimaista tuotantoa ole juuri saatu käyntiin. Varusteita ei ollut nähty tarpeelliseksi varastoida maassa.

Jos toinen tartunta-aalto tulee, Ranska ei voi taata, että sillä on tarpeeksi varusteita. Maassa on ollut korkea kuolleisuus koronavirukseen, yksi korkeimmista maailmassa.

– Meidän täytyy rakentaa uudelleen maatalouden, terveyden, teollisuuden ja teknologian itsenäisyys Ranskassa, Macron sanoi hiljattain The New York Timesin mukaan.

Saksaa kiiteltiin

Saksa sen sijaan pystyi nopeasti valjastamaan kotimaista tuotantoaan terveydenhuollon rajusti kasvaneisiin tarpeisiin.

Muutenkin Saksan toimintaa on kiitelty: testaamiset aloitettiin varhain, eikä tehohoitopaikoista tullut pulaa.

Osa ei hyväksy kristillisdemokraattien johtaman hallituksen toimia. Tuhansia ihmisiä on osallistunut mielenosoituksiin koronarajoituksia vastaan useissa kaupungeissa toukokuussa. Protesteissa ääneen ovat päässeet muun muassa rokotusten vastustajat.

Infratest Dimapin viimeisimmässä mielipidekyselyssä 67 prosenttia saksalaisista vastaajista oli tyytyväisiä hallitukseen pandemiassa. Huhtikuussa luku oli tätäkin korkeampi, 72 prosenttia.

Pääministereiden suosio korkea Espanjassa ja Italiassa

Espanjassa ja Italiassa, joissa on ollut eniten koronavirustartuntoja Euroopassa Britannian ohella, pääministerit nauttivat korkeaa kannatusta. Asiasta kertoo Politico.

Espanjassa pääministeri Pedro Sánchezin suosio oli katossa huhtikuussa: lähes 88 prosenttia antoi luottamuksensa CIS-tutkimuslaitoksen kyselyssä. Toukokuussa kannatus putosi, mutta on silti lähes 75 prosenttia.

Hallituksen muodostavat vasemmistopuolueet, jotka suunnittelevat perustuloa pandemiasta pahiten kärsiville kotitalouksille. Suunnitelman mukaan aikuinen saisi perustuloa 462 euroa, ja sitä annettaisiin ainakin 100 000 kotitalouteen.

Italiassa pääministeri Giuseppe Conte saa koronatoimillaan taakseen jopa 65 prosenttia vastaajista Iposin kyselyssä, mitä pidetään korkeana lukuna italialaiselle poliitikolle. Helmikuussa kannattajiin lukeutui 50 prosenttia.

Italia oli Euroopassa ensimmäinen maa, joka asetti liikkumisrajoitukset koko maahan helmikuussa koronaviruksen vuoksi. Niitä alettiin purkaa toukokuussa.