Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori: Maakuntalentojen valtiontuki ja kilpailutus vaativat komission hyväksynnän – Poikkeusolot parantavat hyväksynnän mahdollisuutta

Eurooppaoikeuden professorin Juha Raition mukaan koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa EU voi tulkita valtiontukisääntöjä normaalista poikkeavalla tavalla.

Ennen kuin maakuntien lentoreiteille voidaan antaa valtiontukea ja tehdä kilpailutus, asiasta pitää tehdä notifikaatio Euroopan komissiolle. Näin arvio eurooppaoikeuden professori Juha Raitio.

– Sen jälkeen, kun notifikaatio on tehty, komissio antaa vastauksen mitä EU:n kilpailulainsäädäntö asiasta sanoo, Raitio kertoo.

Raitio arvelee, että poikkeukselliset valtion tukimuodot voivat mennä nyt komissiossa läpi, koska koronakriisi on aiheuttanut hyvin erityislaatuisen tilanteen. Hän ei ota suoraan kantaa, miten komissio suhtautuisi lentoreittien tukemiseen.

Suomella on tosin poikkeusolojen takia hyvä neuvottelutilanne komission kanssa.

Notifioinnilla tarkoitetaan Euroopan komissiolle tehtävää ilmoitusta, josta käy ilmi, miten valtio on noudattanut EU:n valtiontukisääntöjä. Se on muodollinen toimitus, josta neuvottelut alkavat.

Raitio: Notifikaatio voisi olla nopea prosessi

Kokoomus on ehdottanut, että Finnairin väliaikaisesti lopettamat kotimaanlennot Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lentokentille hankittaisiin ostopalveluna.

Tätä varten reitit kilpailutettaisiin. Lentoyhtiöt antaisivat tarjouksen, minkälaisella valtiontuella ne lentäisivät reitit. Pienimmän tuen tarjous valittaisiin.

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi vastasi maanantaina ehdotukseen, että “se vaatisi EU:n luvan, pitkän valmistelun ja avoimen kilpailutuksen”. Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mukaan EU on ilmoittanut, että valtion tukisäännöksiä voidaan koronakriisin aikana tulkita väljemmin.

Eurooppaoikeuden professori Raitio on Heinosen kanssa samoilla linjoilla, että koronakriisin aikana valtiontukisääntöjä voidaan tulkita eri tavalla kuin normaalioloissa.

Maakuntalentojen tukemiseen soveltuu hänen mukaansa EU:n perussopimuksen artiklan 107 kohta 2B. Se koskee luonnonmullituksia ja muiden poikkeuksellisten tapahtumien vahinkojen korvaamista.

– Tämän asian notifiointi olisi varmaan aika nopea prosessi, koska komission ei tarvitse perustella myönteistä päätöstä tuen sallittavuudesta muuten kuin viittaamalla artiklan 107 kohtaan 2B.

Hän korostaa notifioinnin tärkeyttä, koska sen tekemättä jättämisestä voi seurata takaisinperintä ja vahingonkorvausvelvollisuus.

Lennot lähtökohtaisesti kilpailutettava

Julkisuudessa on myös esitetty, että valtio voisi ostaa Finnairilta lennot vähemmän liikennöityihin maakuntiin. Raition mukaan valtion on lähtökohtaisesti kilpailutettava lentoreitit.

– Jos ajattelisimme, että valtio ostaa Finnairilta suoraan lennot, siihen täytyy olla hankintalaissa perusteet.

Muutenkaan Finnairille myönnettyä 700 miljoonan euron pääomistusta ei voitane suoraan käyttää maakuntalentoihin, koska tukipaketin notifioinnissa ei ole todennäköisesti ollut mukana lentoreittien ostamista, Raitio sanoo.

Asiasta pitäisi tehdä komissiolle uusi notifikaatio.

700 miljoonan euron tukipaketti hyväksyttiin

Eduskunnan valtionvarainvaliokunta hyväksyi maanantaina mietinnön Finnairin pääomittamisen 700 miljoonalla eurolla, jotta lentoyhtiö selviytyy koronaviruksen aiheuttamista talousvaikeuksista. Mietintö hyväksyttiin yksimielisesti.

Finnair on ilmoittanut, ettei se lennä kesän aikana Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin eikä Kokkolaan. Valiokunnan ehdotukseen ei sisällytetty Finnairille velvoitetta lentää viidelle vähemmän liikennöidylle lentokentälle.

Valiokunta linjasi, että Finnairin pitää jatkaa väliaikaisesti lakkautettuja lentoja, kun lentomatkustaminen elpyy.